Nieuws

Weekupdate corona: Opnieuw minder besmettingen, wel 11 overleden patiënten

Het aantal coronabesmettingen in de provincie is afgelopen week opnieuw afgenomen. Sinds 27 januari zijn er 826 positieve gevallen bijgekomen. Een week eerder ging het nog om 1.080 besmettingen. Er overleden afgelopen week wel elf Groningse patiënten aan corona.


Leestijd: 1 minuut

Weekupdate corona: Opnieuw minder besmettingen, wel 11 overleden patiënten
Weekupdate corona: Opnieuw minder besmettingen, wel 11 overleden patiënten

Volgens de GGD lag het besmettingscijfer afgelopen week op 133 gevallen per 100.000 inwoners. Daarmee is het niveau nog steeds ‘ernstig’. Vanaf het begin van de epidemie is bij 21.033 personen in onze provincie een besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Leeftijden en besmettingsbron
Opvallend is dat het aantal besmettingen onder 65-plussers afgelopen week behoorlijk is gestegen. Zo was 24 procent van de nieuwe gevallen ouder dan 65 jaar. Een week eerder lag dat percentage nog op 18 procent. Een mogelijke verklaring is dat er in zorgcentra meer besmettingen zijn. Volgens de GGD vond 32 procent van de besmettingen plaats in een zorginstelling. Een week eerder was dat nog 20 procent. 

Pekela is dé coronabrandhaard
De gemeente Pekela had afgelopen week het hoogste besmettingscijfer met 328 besmettingen per 100.000 inwoners. Ook in Westerwolde (284), Oldambt (230), Veendam (175) en Westerkwartier (131) lagen de besmettingscijfers relatief hoog. 

Overlijdens
In de provincie zijn afgelopen week elf patiënten overleden aan het coronavirus. In totaal zijn er in de provincie sinds het uitbreken van de pandemie nu 152 Groningers aan het virus overleden. 

Ziekenhuisopnames
Er liggen op dit moment 25 coronapatiënten op een IC-afdeling in een van de Groningse ziekenhuizen. Dat zijn er twee meer dan een week eerder. Op de reguliere corona-afdelingen in Groningen liggen ook nog eens 46 patiënten. Dat zijn er drie minder dan een week eerder. Het totale aantal ziekenhuisopnames daalde dus met één. In de drie noordelijke ziekenhuizen liggen nu 188 coronapatiënten, waarvan er 32 afkomstig zijn uit andere regio’s. 

Veel minder testen
In de afgelopen week hebben 7.639 mensen zich op een van de GGD-testlocaties laten testen. Daarvan waren er 578 positief en dat is 7,6 procent. Een week eerder ging het nog om 10.218 testen, waarvan 8,2 procent positief testte.