Nieuws

Weer 90.000 kilo afval containerramp uit zee gevist

Het is inmiddels alweer drie jaar geleden dat er door de containerramp van de MSC Zoe meer dan 3 miljoen kilo afval in de Noordzee belandde, en onder meer aanspoelde op de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Inmiddels is er – naast opruimacties door vrijwilligers – bijna 90.000 kilo afval uit zee gehaald door CleanUpXL, een opruiminiatief dat begin september is gestart met opruimacties in de Noordzee.


Leestijd: 1 minuut

Weer 90.000 kilo afval containerramp uit zee gevist
Weer 90.000 kilo afval containerramp uit zee gevist

CleanUpXL is een project van de Waddenverenigingen, Stichting de Noordzee en de Friese Natuur- en Milieufederatie. Het doel van het project is om 800.000 kilo rommel uit zee te halen en de containervaart veiliger maken. Zij werken daarvoor samen met Stichting Duik de Noordzee Schoon, BDS-Harlingen en Friendship Offshore BV. 

Het afval dat in zee belandde bij de containerramp bevatte onder meer gevaarlijke stoffen, gebruiksartikelen en kunststoffen. Veel van dat afval is nooit opgeruimd of aangespoeld. “Deze ramp en de afhandeling daarvan is voor ons aanleiding geweest om zelf de mouwen op te stropen en een project op te tuigen”, laten de initatiefnemers van CleanUpXL weten.