Nieuws

Weinig schademeldingen na beving bij Siddeburen

De aardbeving bij Siddeburen (1.8) van donderdag heeft niet geleid tot heel veel schademeldingen. Volgens het Instituut Mijnbouwschade Groningen is het aantal schademeldingen na de beving in Loppersum (2.7) opgelopen naar meer dan 800.


Leestijd: 1 minuut

Film Bodem in Beweging donderdag te zien in 2DOC
Film Bodem in Beweging donderdag te zien in 2DOC

Sinds dinsdagmiddag 14 juli, toen de beving in Loppersum plaatsvond, zijn er bij het loket 833 schademeldingen binnengekomen. Uit de directe omgeving van Loppersum kwamen 89 meldingen. Het gaat dan om meldingen uit een gebied met een straal van 5 km rond het epicentrum.

Dat betekent dat er bijna twee derde meer meldingen gedaan zijn dan op hetzelfde moment vorige week, toen er 517 meldingen waren. De kleinere beving bij Siddeburen (kracht 1,8) in de vroege ochtend van donderdag 16 juli lijkt nauwelijks bijgedragen te hebben aan de extra schademeldingen.

Acuut onveilige situaties (AOS)
Het aantal AOS-melding is na gistermiddag verder opgelopen. De in totaal 11 meldingen zijn intussen allemaal bezocht. Twee van deze meldingen werden beoordeeld als gegrond. Eén melding kwam van een locatie ruim 40 km buiten het epicentrum, de tweede lag op circa 20 km. Er zijn maatregelen getroffen om de veiligheid zeker te stellen.

Weekcijfers
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen kreeg afgelopen week in totaal 1.077 schademeldingen binnen. Er zijn 539 meldingen afgehandeld. In totaal is nu 291,5 miljoen euro vergoeding toegekend. Afgelopen week zijn er 650 schadeopnames gedaan. Naar verwachting heeft het loket ongeveer 266 dagen nodig om bij een nieuwe melding tot een besluit te komen.