Nieuws

Welke coronamaatregelen worden morgen (5 juni) versoepeld?

“De lockdown is vanaf 5 juni voorbij”, zei demissionair premier afgelopen vrijdag tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Dankzij dalende besmettingscijfers zijn we inmiddels belandt bij de derde stap van het openingsplan. En dus worden er weer wat maatregelen versoepeld. Welke? Spoiler-alert: het zijn best veel versoepelingen!


Leestijd: 2 minuten

Welke coronamaatregelen worden morgen (5 juni) versoepeld?
Welke coronamaatregelen worden morgen (5 juni) versoepeld?

Thuisbezoek en groepsgrootte
Vanaf zaterdag mag je thuis weer vier gasten ontvangen. Dat waren er tot nu toe maar twee. De maximale groepsgrootte buiten gaat ook van twee naar vier. 

Restaurants en terrassen
De restaurants en cafés mogen ook weer binnen gasten ontvangen. Je kunt dus met je hele huishouden dineren of met maximaal vier mensen uit verschillende huishoudens uit eten gaan. De sluitingstijd van de horeca gaat van 20.00 uur naar 22.00 uur en dat geldt dus ook voor de terrassen. Eten afhalen en bezorgen mag nu tot 01.00 uur ’s nachts. 

Alcoholverkoop
Vanwege de avondklok was er maandenlang een verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur. Dat verbod gaat nu naar 22.00 uur. Gevolg is dat veel supermarkten nu ook weer wat langer open zullen zijn. 

Cultuur
Culturele instellingen zoals musea en bioscopen mogen weer open. Je kunt in Groningen dus ook weer naar het Forum, Pathé en bijvoorbeeld het Groninger Museum. Ook toneelverenigingen en orkesten mogen weer binnen repeteren. Publiek is nog niet toegestaan. 

Sauna’s en zonnebankstudio’s
Hou je van een saunaatje of zonnebankje op z’n tijd? Dan heb je geluk, want de sauna’s en zonnebankstudio’s mogen weer open. 

Pretparken en dierentuinen
Omdat doorstroomlocaties binnen weer open mogen, kun je dus ook weer naar binnenruimtes in pretparken en dierentuinen. Een rondje Droomvlucht in de Efteling is dus weer mogelijk. 

Sporten
De kleedkamers en douches bij sportgelegenheden mogen weer open. Ook is er geen onderscheid meer in leeftijden: iedereen mag nu sporten/trainen zonder de 1,5 meter regels in acht te houden. Voor jongeren mogen de sportcompetities weer worden opgestart. Kantines mogen open, maar daar moet je wel afstand houden.

Maximaal aantal mensen per ruimte
Voor alle binnenruimtes (bioscoop, restaurant, winkel, theater, sportschool) geldt straks een maximum van 1 bezoeker per 10 vierkante meter. In binnenruimtes met vaste zitplaatsen geldt een maximum van 50 personen. Er zijn wel een paar uitzonderingen, want bij een uitvaart mogen honderd mensen en in een (theater- of bioscoop)zaal met meer dan 1000 zitplaatsen mogen maximaal 250 mensen naar binnen. Als de gelegenheid met toegangstesten werkt, geldt er helemaal geen maximum, zolang de anderhalve meter maar wordt gehanteerd.    

Wat kan er nog NIET?
De anderhalvemeterregels en de mondkapjesregels veranderen niet. Nachtclubs en discotheken mogen nog niet open. Evenementen zijn ook nog niet toegestaan en dat geldt ook voor kermissen en festivals. Entertainment in de horeca blijft verboden, dus EK-schermen mogen niet. Je mag nog niet aan de bar staan in een café. Publiek bij sportwedstrijden is uit den boze en zangkoren en amateurtoneelverenigingen mogen nog niet optreden.