Nieuws

Welke versoepelingen van coronamaatregelen zijn vandaag ingegaan?

De coronamaatregelen zijn woensdag verder versoepeld. Het gaat zo goed met de besmettingscijfers, dat de tweede stap van het openingsplan wordt gezet. Wat mag nu weer wel? Je leest het in dit artikel. Spoiler: de terrassen mogen langer open!


Leestijd: 2 minuten

Heel Nederland snakt naar wat extra vrijheden en dus worden de nieuwe versoepelingen waarschijnlijk met gejuich ontvangen. We zetten ze op een rijtje: 

Terrassen en andere horeca
De terrassen mogen langer open. In theorie mag de horeca al vanaf 06.00 uur een kopje koffie op het terras serveren. Tot vandaag moest je om 18.00 uur wieberen, maar met de nieuwe sluitingstijd van 20.00 uur is het mogelijk om nog even een hapje te eten. Let op: je mag nog steeds wel met maar twee mensen aan een tafeltje zitten, tenzij je met je eigen huishouden het terras op gaat. Dit geldt overigens ook voor de buitenterrassen van sportkantines. Overal geldt wel een maximum van vijftig personen per terras. 

Sporten
De sportscholen mogen open! Ook andere binnensportlocaties mogen de deuren openen, maar dan geldt wel een maximum van twee personen die samen sporten. En op afstand. In een sportruimte mogen maximaal dertig mensen zijn. Groepslessen, wedstrijden en publiek zijn verboden. Voor de buitensport zijn ook versoepelingen. Daar mag je met maximaal dertig mensen in groepsverband sporten, maar wel op afstand. 

Recreatie buiten
De attractie-, natuur- en dierenparken mogen weer open. Je kunt midgetgolfen en klimmen in klimbossen. De binnenlocaties moeten wel dichtblijven: dus wel de Python, maar niet de Droomvlucht. Verhuurlocaties van boten, kano’s en fietsen kunnen ook weer aan de bak. 

Reizen en vervoer
Tot vandaag was er een advies om alleen met het OV te reizen als dat echt nodig was. Niet-essentiële reizen zijn weer toegestaan. Wel wordt gevraagd om op rustige momenten te reizen.  

Kunst en cultuur
Alle buitenlocaties voor podiumkunsten, openluchtmusea, monumenten en beeldentuinen mogen weer open. Een museum waar je binnen moet zijn, mag nog niet open. De bibliotheken mogen wel weer gewoon open, hoewel dit pas vanaf donderdag geldt. Ook muziek- en dansscholen gaan weer open, voor lessen met maximaal twee personen en een docent.

Contactberoepen
Alle contactberoepen zijn weer toegestaan. Een bezoekje aan het Groninger Museum zit er nog niet, maar mocht je je onder handen willen laten nemen door een sekswerker, dan is dat wel weer mogelijk. 

De volgende stap?
Het kabinet kijkt ook alvast naar de volgende stap van het openingsplan. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge bestaat er een kans dat die stap over drie weken genomen kan worden, mits de besmettingscijfers dat toelaten. In de derde stap van het plan gaat het aantal mensen dat je thuis mag ontvangen van twee naar vier. Ook zou je dan met z’n vieren op een terras mogen zitten. Binnenrecreatie wordt dan weer mogelijk en je kunt ook weer naar een restaurant voor een diner. Alle culturele instellingen mogen open en er is meer mogelijk voor binnensport.