Nieuws

Wethouder Broeksma: “Kabinet moet overlast fatbikes aanpakken”

Het kabinet moet ingrijpen om de overlast van opgevoerde fatbikes aan te pakken. Daartoe roepen 43 Nederlandse gemeenten op in een brandbrief aan het kabinet, waaronder ook de Groningse wethouder Philip Broeksma (Verkeer en Vervoer). De gemeenten willen onder andere een landelijk verbod op de verkoop van opvoersetjes en een minimumleeftijd voor het gebruik van de fatbikes.


Leestijd: 1 minuut

Fatbikes zorgen volgens de wethouders voor overlast en gevaar op straat, door het grote verschil in snelheid ten opzichte van andere gebruikers. Ze doelen daarmee vooral op opgevoerde e-bikes. “Hoewel het gebruik van opgevoerde e-bikes op de openbare weg verboden is, is het opvoeren zelf niet verboden en worden opvoersets en opvoerapps in winkels en online massaal verkocht”, schrijven de wethouders in de brief.

De wethouders willen dat er nú actie wordt ondernomen, onder andere omdat de fatbikes erg populair zijn onder kinderen en tieners, waardoor jonge bestuurders zonder rijbewijs, helm en verzekering met een hoge snelheid door de straat fietsen.

“We roepen u op om in te grijpen en te komen met een concreet pakket van maatregelen voor de korte termijn. De verkeersveiligheid kan niet langer wachten.”