Nieuws

Wordt Bourtange het allermooiste vestingstadje van Nederland? Stem nu!

Groningen is weer in de race om een ANWB-verkiezing te winnen. Bourtange is namelijk een van de stadjes die kans maakt op de titel van ‘Allermooiste Vestingstadje van Nederland’.


Leestijd: 1 minuut

Wordt Bourtange het allermooiste vestingstadje van Nederland? Stem nu!
Wordt Bourtange het allermooiste vestingstadje van Nederland? Stem nu!

Tussen de 15e en de 18e eeuw ontstonden er in Nederland zo’n 160 vestingstadjes. Dikke muren, een groene ster van stadswallen en kanonnen moesten de Spanjaarden, de Fransen, de Duitse vorsten en de Engelsen buiten de deur houden. Gelukkig is dat verleden tijd. Wat bleef zijn steden en stadjes waar de historie bij wijze van spreken van de gevels druipt en waar je heerlijk kunt wandelen over stadswallen en -muren met weergaloos uitzicht. 

Is het leuk om dit stadje te bezoeken?
De ANWB is nu op zoek naar het mooiste vestingstadje van Nederland. Er zijn alvast zo’n veertig stadjes geselecteerd. Het gaat om vestingsteden die een beschermd stadsgezicht hebben, met duidelijk aanwezige wallen, muren en/of poorten, met niet meer dan 40.000 inwoners en een duidelijke, stedelijke structuur. Ook van belang zijn de recreatieve mogelijkheden (is het leuk om dit stadje te bezoeken?).

Naarden of Sluis?
Naast Bourtange kun je ook stemmen op onder andere Delfzijl, Coevorden, Dokkum, Harlingen en Sloten. Naar verluidt maken Naarden en Sluis ook een aardige kans. 

De publieksstemming loopt tot en met 15 april. De vijf steden met de meeste stemmen krijgen bezoek van een deskundige jury, bestaande uit Jaap-Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Maarten van Rossem (historicus) en Marieke Haafkens (route-expert bij ANWB Eropuit). Zij kiezen de Allermooiste vestingstad van Nederland. 

Stem dus snel – als we een advies mogen geven – op Bourtange!

Groningen en ANWB-verkiezingen zijn overigens een goede combinatie. Vorig jaar werd het Groningse Winsum verkozen tot het mooiste dorp van Nederland!