Nieuws

Wordt de aanpak van de Grote Markt het ‘Binnenstadsproject van het jaar’?

Het zou zomaar kunnen dat het project voor de aanpak van de Grote Markt in Groningen dit jaar de landelijke award wint voor ‘Binnenstadsproject van het jaar’. Niet alleen omdat het project uniek, groen en innovatief is, maar vooral vanwege de samenwerking met ondernemers en andere partijen binnen het project.


Leestijd: 2 minuten

Wordt de aanpak van de Grote Markt het ‘Binnenstadsproject van het jaar’?
Wordt de aanpak van de Grote Markt het ‘Binnenstadsproject van het jaar’?

Groningen doet mee aan een verkiezing van Platform Binnenstadsmanagement, een landelijke organisatie op het gebied van binnenstedelijke programma’s en retail. Dat meldt de Cityscoop, een uitgave van de Groningen City Club. Iedere drie jaar reikt de organisatie een award uit voor ‘Meest Inspirerende Binnenstad van Nederland’. Die award zal in 2025 weer worden uitgereikt. In de jaren ertussen reikt de organisatie jaarlijks drie awards uit aan toonaangevende en inspirerende projecten die bijdragen aan de toekomstbestendigheid en vitaliteit van een binnenstad. Steden konden dit jaar projecten insturen binnen drie thema’s: Bereikbaar & Toegankelijk, Samenwerking en Leefbaar & Sociaal.

Samenwerken met ondernemers

De gemeente Groningen koos in samenspraak met de Groningen City Club (GCC) om de aanpak van de Grote Markt in te sturen voor het thema Samenwerking. “In de vormgeving van de aanpak voor het plein hebben we intensief samengewerkt met ondernemers en veel andere stakeholders”, legt Paul van den Bosch uit, programmamanager bij de gemeente. “Er hebben heel veel gesprekken met de omgeving plaatsgevonden en die waren ook af en toe heel scherp en best wel spannend, maar uiteindelijk hebben we met wat geven en nemen een plan neergezet waar de Grote Markt, die toch de huiskamer van de binnenstad is, echt een stuk mooier van gaat worden. Bovendien hebben we van de ondernemersvereniging Grote Markt teruggekregen dat ze tevreden zijn over hoe het proces verlopen is, dus dit leek ons een mooi project om in te dienen.”

Of Groningen de award daadwerkelijk gaat winnen, is nog even afwachten. Er zijn tien concurrerende projecten van andere steden. Naast het indienen van allerlei statements van verschillende partijen over het project, heeft Van den Bosch het project begin maart ook toegelicht voor de jury in Utrecht. “Het is natuurlijk afwachten wat de jury oordeelt, maar ik denk dat we goed hebben kunnen toelichten wat we hebben gedaan en hoe, en dat leidde tot enthousiaste reacties.” Op 20 april wordt de winnaar bekend gemaakt. Dat geldt ook voor de twee andere categorieën, waar in totaal ook nog achttien projecten voor zijn ingediend.

Op naar de Meest Inspirerende Binnenstad

Over twee jaar hoopt Groningen ook mee te doen aan de verkiezing voor de meest inspirerende binnenstad van Nederland. “Het project voor de Grote Markt is een mooi opstapje richting de titel Meest Inspirerende Binnenstad”, zegt Van den Bosch. De laatste keer dat Groningen die verkiezing won – toen nog met als titel de Beste Grote Binnenstad – was in 2005. Dat wordt dus wel weer eens tijd.