Nieuws

YouTubers bieden een kijkje in de verlaten Niemeyerfabriek

Youtubers Stefan en Michel hebben filmopnames gemaakt in de verlaten Niemeyer-fabriek in Groningen. Vrijdag komt de tweede van in totaal vier afleveringen online. “Geen deur bleef ongeopend en geen ruimte ongezien.”


Leestijd: 1 minuut

In oktober sloot Tabaksfabriek BAT Niemeyer definitief de deuren. De Groningse productie van tabak is overgeheveld naar goedkopere productielocaties in Hongarije en Duitsland. Daarmee kwam een einde aan 200 jaar ‘Groningse’ tabak en dus ook aan de zo kenmerkende tabakslucht in de omgeving van de fabriek.

Inmiddels staat het pand leeg. Alle apparatuur is verdwenen en het pand wacht een nieuwe toekomst. Een mooi moment om een kijkje te nemen in de iconische fabriek, vonden Stefan en Michel. Met hun account S&M Producties filmen ze al een aantal jaren verlaten locaties in Nederland, Duitsland en België. Daar zaten eerder al fabrieken tussen, maar ook huizen, kantoren en clubs.

Hoewel de verlaten Niemeyer-fabriek eerder voor geïnteresseerden potdicht bleef, omdat eigenaar British American Tobacco geen pottenkijkers wilde, kregen Stefan en Michel wel toestemming. Een unieke kans dus, en die hebben ze met beide handen aangepakt. “De oude directiekamer, een kluisdeur van bijna een halve meter dik, een oude verlaten bunker uit de tijd van de koude oorlog. Werkelijk echt alles ging voor S&M Producties open.”

De eerste aflevering over de fabriek verscheen op 2 juni. Vrijdag 9 juni verschijnt de volgende aflevering. Daarna volgen er in ieder geval nog twee afleveringen over de fabriek.

De eerste aflevering van de verlaten fabriek