Nieuws

Zeehond bevrijd uit groot net op Ameland

Zeehondenwachters van Zeehondencentrum Pieterburen hebben dinsdag op Ameland een jonge grijze zeehond uit een groot net bevrijd. Na het los snijden van het net kon het dier weer direct vrijgelaten worden in zee. Het Zeehondencentrum heeft dit jaar al 10 verstrikte dieren waargenomen, drie keer zo veel als dezelfde periode vorig jaar.


Leestijd: 1 minuut

De zeehond op Ameland sleepte een net met zich mee dat groter was dan het dier zelf. Volgens het Zeehondencentrum was de zeehond niet ernstig gewond.

In 2022 publiceerde dierenarts Anna Salazar Casals van het Zeehondencentrum al dat het aantal zeehonden dat verstrikt raakt in 10 jaar tijd is verviervoudigd. Dit jaar lijkt dat patroon zich door te zetten, want alleen al in de maanden januari en februari heeft het centrum 10 verstrikte dieren waargenomen, drie keer zo veel als voorgaande jaren. 

In 2021, 2022 en 2023 kreeg het centrum gemiddeld maar 3 meldingen van verstrikte dieren in dezelfde periode. Respectievelijk werden er over deze jaren 23, 40 en 38 verstrikte dieren waargenomen gedurende het hele jaar. Het zijn deze cijfers die het centrum grote zorgen baart over de toename van dieren die verstrikt raken en doen een dringende oproep werk te maken van zwerfafval in zee.