Nieuws

Ziekenhuisstaking van de baan door nieuw cao-bod

De ziekenhuisstakingen, die half april zouden gaan plaatsvinden, zijn van de baan. Werkgeverskoepel NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) is maandag met een nieuw cao-aanbod gekomen voor de komende twee jaar. “Een fatsoenlijk cao-bod, dat recht doet aan het belangrijke werk dat deze zorgmedewerkers dag in dag uit doen”, zegt Elise Merlijn, bestuurder en cao-onderhandelaar van FNV Zorg & Welzijn.


Leestijd: 1 minuut

Groningse ziekenhuizen beperkt bereikbaar door storing Vodafone
Groningse ziekenhuizen beperkt bereikbaar door storing Vodafone

Het verbeterde aanbod is volgens Merlijn te danken aan de stakingsdag op 16 maart, waar ruim 100.000 ziekenhuismedewerkers verspreid over 64 locaties aan mee hebben gedaan. Onder andere het Martini Ziekenhuis deed mee. De medewerkers staakten voor een eerlijk cao, met onder andere een loonsverhoging van 10 procent, een betere reiskostenvergoeding en meer invloed van de medewerkers op de werktijden en vermindering van de werkdruk.

In het nieuwe aanbod is er op die eisen ingegaan. Zorgmedewerkers gaan er in twee jaar tijd minimaal 400 euro bruto per maand op vooruit. De loonstijging voor zorgmedewerkers in de lagere loonschalen kan oplopen tot bijna 20 procent in twee jaar. De reiskostenvergoeding gaat omhoog van 8 cent naar 16 cent per kilometer, en de werkdruk wordt aangepakt door onder andere meer regie op werktijden en het recht op onbereikbaarheid. Bovendien worden stagiaires worden niet meer ingezet als onderdeel van de bezetting, maar boven formatie.

De leden van de vakbonden mogen nu stemmen over de aangeboden cao. Als zij akkoord gaan, gaat de nieuwe cao Ziekenhuizen met terugwerkende kracht in per 1 februari 2023 met een looptijd van twee jaar. De cao Ziekenhuizen geldt voor ruim 200.000 zorgmedewerkers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.