Nieuws

Zo profiteer je het meest van Cyber Monday en Black Friday

Black Friday komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar is de afgelopen jaren ook bij ons ingeburgerd geraakt. In Amerika valt Black Friday traditioneel op de eerste vrijdag na Thanksgiving en is dan het startschot voor het doen van kerstinkopen. In Europa vieren we geen Thanksgiving, maar interesse voor Black Friday is er zeker. Ben jij van plan de komende Black Friday gebruik te maken van de beste kortingen en acties? Gebruik dan de tips uit dit artikel om er optimaal van te profiteren!


Leestijd: 3 minuten

Zo profiteer je het meest van Cyber Monday en Black Friday
Zo profiteer je het meest van Cyber Monday en Black Friday

Voor Black Friday hoef je niet per se de deur uit. In de Verenigde Staten was deze dag oorspronkelijk specifiek bedoeld voor fysieke winkels. Vanuit de etalages in de winkelstraten schreeuwen op die dag de kortingen je tegemoet. Omdat ook online winkels graag van de koopjesjacht wilden profiteren werd in 2005 Cyber Monday geïntroduceerd. Op deze maandag, direct volgend op Black Friday, kon je dan online de beste acties vinden. Inmiddels is het verschil tussen fysieke en online winkels vervaagd en kun je op beide dagen zowel online als offline genieten van voordeel. Houd er wel rekening  mee dat Cyber Monday in Nederland en België nog iets minder populair is dan Black Friday. Het is dus handig om van tevoren even te checken of de winkel waar je een product wilt aanschaffen ook kortingen biedt op die maandag.

Kortingen zijn altijd fijn, maar kunnen er ook voor zorgen dat je uiteindelijk meer koopt dan je eigenlijk van plan was. En dan is het misschien nog steeds voordelig, maar niet per se goed voor je portemonnee. Om dit te voorkomen is het belangrijk om van tevoren te bedenken waar je op Black Friday of Cyber Monday naar op zoek gaat. Is je stofzuiger bijvoorbeeld aan vervanging toe en is het binnen afzienbare tijd Black Friday? Dan is het de moeite waard om te wachten op deze dag vol kortingen, om dan voordelig een nieuwe stofzuiger aan te schaffen. Het is praktisch om dan voor die tijd wel alvast een lijstje te maken met wensen waaraan de stofzuiger (of ander apparaat) wat jou betreft moet voldoen. Zo weet je wat je zoekt en wordt het kiezen uit een breed aanbod vaak gemakkelijker.

Aanbiedingen lijken vaak mooi, maar vallen in de praktijk soms tegen. Winkels verhogen bijvoorbeeld vlak voor Black Friday de prijzen, waardoor de kortingen op de dag zelf en op Cyber Monday door de eerdere prijsstijging groter lijken dan ze eigenlijk zijn. Als je van tevoren een beeld hebt van de prijzen, trap je minder snel in dergelijke trucjes. Wil je goed op de hoogte blijven van acties die op stapel staan? Dan is het de moeite om je in deze periode in te schrijven voor nieuwsbrieven van de winkels waar je naar aanbiedingen gaat zoeken. Met een beetje geluk ben je dan net wat eerder op de hoogte van de acties dan de mensen die de nieuwsbrieven niet ontvangen. Vaak geniet je daarnaast van extra voordeeltjes, zoals een extra kortingscode.

Het is de moeite waard om bij de zoektocht naar de beste koopjes ook de sociale media te betrekken. Je kunt bijvoorbeeld specifieke winkels gaan volgen. Zo weet je precies wanneer de kortingsacties ingaan. Dat is handig, omdat veel winkels hun aanbiedingen vaak wat langer aanhouden dan alleen op Black Friday en Cyber Monday. Bij sommige winkels kun je bijvoorbeeld de maandag daaraan voorafgaand al profiteren, of juist in het weekend erna. Omdat dit per winkel verschilt, is het dus heel nuttig om daarvoor de sociale media van de specifieke winkels in de gaten te houden. Je kunt de sociale media daarnaast op nog een andere manier inzetten. Op Facebook vind je bijvoorbeeld allerlei groepen voor koopjesjagers. Daar worden bijvoorbeeld lopende acties gedeeld. Die kennis kun je prima inzetten om zelf ook zoveel mogelijk te profiteren van Black Friday en Cyber Monday!