Nieuws

“Zonder betere compensatie vallen tientallen winkels in binnenstad om”

Als het kabinet niet snel met betere steunmaatregelen voor de retail komt, zullen tientallen winkels in de binnenstad van Groningen het niet gaan redden. Dat zegt Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club (GCC). Gisteren maakte premier Rutte bekend dat de lockdown met nog drie weken wordt verlengd. “Het water staat de winkeliers nu al tot boven de lippen. Als het kabinet niet snel met een betere compensatieregeling over de brug komt, dreigen veel winkeliers te verzuipen. Groningen wordt dan een gatenkaas: een stad vol leegstaande panden.”


Leestijd: 1 minuut

“Zonder betere compensatie vallen tientallen winkels in binnenstad om”
“Zonder betere compensatie vallen tientallen winkels in binnenstad om”

Volgens Bos zijn met name de ‘stamp- en stampvolle’ magazijnen een probleem. “Die liggen vol met onverkochte en vergankelijke winter- en feestkleding. Dat is straks niets meer waard.” In sommige gevallen gaat het om voorraden met een waarde van een miljoen euro, weet de voorzitter.

Minimale vergoeding

Hij wijst op de huidige compensatiemaatregelen waarbij een ondernemer per 100.000 euro aan voorraad een vergoeding van maximaal 2.800 euro krijgt. ‘Absurd’, en ‘een druppel op de gloeiende plaat’, vindt Bos, die pleit voor een vergoeding van in ieder geval een kwart van de voorraad. “Want op deze manier is er ook geen geld om straks de zomer- en voorjaarscollecties te betalen.”

“Als het kabinet niet gauw over de brug komt, zullen niet alleen de zwakke, maar ook gezonde winkels en masse omvallen. En dat heeft grote gevolgen”, bezweert Bos. “Veel leegstand, om maar eens wat te noemen, maar ook werkloosheid en een minder aantrekkelijke binnenstad, met alle economische gevolgen van dien.”