Nieuws

“Zorg dat gedwongen opname psychiatrische patienten niet leidt tot stopzetten van uitkering”

De gemeente Groningen moet actie ondernemen tegen het feit dat psychiatrische patiënten hun bijstand kwijt raken wanneer ze gedwongen opgenomen worden, waarna ze vaker in de schulden terecht komen. Daarvoor waarschuwen psychiaters en GGZ-organisaties, zo meldt de fractie van de PvdA die dit woensdag aan de orde wil stellen tijdens een vergadering van de gemeenteraad.


Leestijd: 1 minuut

“Zorg dat gedwongen opname psychiatrische patienten niet leidt tot stopzetten van uitkering”
“Zorg dat gedwongen opname psychiatrische patienten niet leidt tot stopzetten van uitkering”

De oorzaak van het probleem ligt volgens de PvdA ligt bij de Participatiewet, waarin staat dat bij gedwongen opname mensen geen recht meer hebben op bijstand. Het idee van het wetsartikel is dat mensen in een kliniek minder kosten maken en alleen hun vaste lasten nog moeten betalen. Daarvoor kunnen ze een bijzondere bijstand aanvragen.

“De praktijk is echter weerbarstiger” legt PvdA raadslid Jan Pieter Loopstra uit: “Patiënten hebben vaak kinderen of zijn getrouwd, waardoor veel meer kosten doorlopen. Daarnaast zijn ze geestelijk vaak niet in staat om een bijzondere uitkering aan te vragen. Wordt de uitkering eindelijk toegekend, duurt dit zes tot acht weken en kunnen de deurwaarders inmiddels al voor de deur staan”.

Aan de bel trekken

De PvdA-fractie wil daarom weten wat het College al doet om deze schrijnende gevallen te voorkomen. Daarnaast vraagt de PvdA of de Gemeente bereid is om samen met de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) aan de bel te trekken en zo aanzet te geven om de wet te veranderen. Tot die tijd moet in Groningen voorkomen worden dat een psychiatrische opname en een gebrek aan inkomensondersteuning resulteert in schrijnende situaties. Iedereen verdient menswaardige (financiële) ondersteuning van de Gemeente wanneer dat nodig is.