In beeld

9 tips om de zomer gezond door te komen

De zomer is een heerlijke tijd om te genieten van het buitenleven en van leuke activiteiten en evenementen in de buurt. Voor je lichaam kan de warmte ook een uitdaging zijn. Dit zijn negen tips om de zomer gezond door te komen:


Leestijd: 3 minuten

1.      Blijf koel in de hitte

Een heerlijke manier om koel te blijven in de hitte, is een verkoelende doek voor je gezicht. Maak je eigen ‘spa handdoek’ door een gewone handdoek onder de kraan te houden, uit te wringen en hem te besprenkelen met een paar druppels etherische olie.

Bewaar je spa handdoek in de koelkast en leg deze over je gezicht of in je nek als je je verhit voelt.

2.      Bescherm je huid tegen verbranding

Om de nodige vitamine D te kunnen aanmaken, is het raadzaam om zeker een kwartier tot een half uur per dag onbeschermd in de zon te zijn. Let wel op voor verbranding en ga de schaduw in of trek iets aan als je de zon op je huid voelt branden.

Je kunt ook zonnecrème gebruiken, maar kies dan wel een crème zonder parabenen en andere ongezonde stoffen.

3.      Verzacht je voeten

Je voeten kunnen behoorlijk uitdrogen in de zomer. Maak ruwe en gebarsten huid weer zacht door je voeten een lekkere scrub te geven met suiker of zout. Wrijf je trouwe onderdanen daarna in met een verfrissende en rijke voetenbalsem. Het beste doe je dit in de avond, zodat de crème goed kan intrekken.

4.      Bescherm je hoofd

Het is fijn om je hoofd te beschermen tegen al te felle zon. Een baseballpet of rieten zonnehoed werkt al goed, maar echte bescherming biedt een hoed van een stevig materiaal als canvas.

5.      Groenten op de barbecue

Op warme zomeravonden is het heerlijk om de barbecue aan te steken. Leg ook eens wat groenten of zelfs fruit op de barbecue. Dan krijg je veel gezonde voedingsstoffen binnen. Denk aan vezels, vitamines en mineralen zoals magnesium en vitamine C. Ook deze heb je in de zomer nodig. Hier vind je nog meer vitamines en mineralen die je dagelijks nodig hebt.

6.      Water met een smaakje

De gezondste drank om te drinken op een warme zomerse dag? Water. Soms kan gewoon water een beetje saai zijn. Voeg er dan wat vruchten en kruiden aan toe voor een lekker smaakje. Bijvoorbeeld schijfjes citroen en verse munt. Ook aardbeien en munt is een goede combinatie. Of wat dacht je van komkommer en munt?

7.      Check op insecten

De meeste insecten zijn onschadelijk, maar sommige muggen en teken kunnen ziektes overbrengen. Als je in het bos bent geweest of door lang gras hebt gelopen, check dan ’s avonds altijd op teken en muggenbeten.

Houd de plek waar je bent gestoken in de gaten en ga zeker naar de huisarts als de plek erg pijn doet, opzwelt, als er pus uitkomt of de roodheid om de plek zich verspreidt. Ga ook als je het niet vertrouwt. Niet altijd verschijnt er een rode kring als je bent gebeten door een besmette teek.

8.      Draag schoenen die je voeten ondersteunen

In de zomer wil je natuurlijk open schoenen dragen, maar let op. Losse sandalen of slippers kunnen pijn geven omdat je je voet steeds moet spannen om ze aan je voet te houden. Het beste draag je schoenen die je voeten ondersteunen en bewaar je slippers voor het zwembad of strand.

9.      Gezond in de tuin werken

Heb je een tuin of moestuin en ben je daar in de zomer vaak te vinden om onkruid te wieden? Gebruik een tuinmatje waar je op kunt zitten of je knieën op kunt zetten. Dan hoef je niet steeds te staan en voorover te buigen en voorkom je rugpijn. Ook beurse knieën voorkom je ermee. Dat is wel zo prettig.