In beeld

Partnerbijdrage

Basisopleiding Fotografie van start: “Goede foto is geen toevalstreffer, dat kun je leren”

Misschien heb je dit jaar wel honderden foto’s gemaakt en leverde dat een aantal prachtige plaatjes op. Maar vraag je je soms af hoe je die prachtige foto ook alweer had gemaakt? Precies dat kun je leren tijdens de basisopleiding fotografie in Groningen bij de School voor Fotografie. “Want het maken van een goede foto is geen toeval, dat kun je echt leren.”


Leestijd: 2 minuten

“In zes lesdagen leren we je alles over onder meer sluitertijd, diafragma en ISO, maar ook over standpunt en beeldhoek”, zo stelt directeur Saskia te Koppele.

Tijdens de basisopleiding krijgen de leerlingen het fotovirus te pakken. “Het gaat in je bloed zitten als je er eenmaal mee bezig bent. Het zoeken naar de onderwerpen voor je opdrachten, het onder de knie krijgen van de techniek.”

Ervaringen

Fotografen die eerder de basisopleiding volgden in Groningen beamen dat.

“Met spanning heb ik uitgekeken naar deze basisopleiding fotografie en het voldoet tot nu toe aan al mijn verwachtingen”, zo vertelt Ineke Pals, die de opleiding al volgde. “De eerste les ging uitgebreid over onder andere diafragma/sluitertijd en ISO. De thuisopdrachten zijn leerzaam om te doen, maar ook erg leuk. De foto’s worden beoordeeld op een zeer leerzame manier. Van portretfotografie tot high-key en panning, het komt allemaal aan bod”, stelt ze. “Deze basiscursus is zeer de moeite waard om te volgen. Het mooiste is dat ik al complimenten krijg over mijn foto’s. Mijn omgeving ziet al heel duidelijk verschil in mijn fotografie. Een mooie opsteker.”

Uitdagend

Ook Elizabeth volgde de opleiding. “Mijn ervaring over de basisopleiding fotografie is dat het mij brengt naar een volgend level in het serieus bezig zijn met fotografie. Tijdens de opleiding wordt er meer geleerd dan alleen de beginselen van fotograferen. Ik word op een boeiende manier uitgedaagd op technisch en creatief vlak maar ook op het gebied van het vak fotografie in het algemeen. Ik ben erg blij met deze opleiding.”

Ook Chris Kunst deed de basisopleiding in Groningen. “In korte tijd heb ik veel mogen leren.” Kunst stroomde daarna door naar de fotografieopleiding van een jaar in Utrecht.

“De basisopleiding fotografie gaat uitgebreid in op hoe de camera werkt en hoe je hem kan gebruiken om verschillende soorten foto’s te maken. Nou had ik zelf al vrij veel ervaring dus ging het meer om het opvullen van eventuele gaten”, zo vertelt Jeroen, die ook nog de specialisatie portretfotografie volgde. “Heel leuk en nuttig zijn alle foto-opdrachten die je echt uitdagen om op alle fotografische terreinen een goede foto te maken. Presentaties van medecursisten zijn ook leuk om met verschillende fotografen kennis te maken.”

De basisopleiding fotografie wordt gegeven in Bij van Houten Oliemuldersweg 47 in Groningen. De opleiding start bij voldoende inschrijvingen op vrijdag 22 september 2023.  De lessen zijn om de week. 

Benieuwd naar andere opleidingen?

Kijk op de website van de School voor Fotografie