Ontstaan van basketbal
Een gymnastiekleraar heeft in 1891 in Amerika het basketbalspel verzonnen. James Naismith moest in de winter voor zijn school in Massachusetts een nieuwe sport verzinnen. Dat is hem gelukt. Dat basketbal zo populair zou worden had hij toen vast ook niet verwacht.
Omdat het winter was moest het spel binnen gespeeld kunnen worden. Het idee van James was een spel zonder geweld. Het begon met twee perzik manden die opgehangen werden. De twee teams moesten zo vaak mogelijk met een bal in de manden scoren. De onderkant van de manden waren eruit gehaald, zodat na het scoren weer verder gespeeld kon worden.
Oorspronkelijk was het spel alleen voor mannen bedoeld. Gelukkig zijn er tegenwoordig wereldwijd zowel mannen als vrouwen teams. In 1946 speelde het eerste Nederlandse team een wedstrijd. Het is in Nederland begonnen met een directeur die student was in Springfield. Hij besloot het basketbal naar Nederland te halen en begon lessen te geven. Je hoeft dus niet meer helemaal naar Amerika voor de basketbal. Bezoek een wedstrijd van onze eigen professionele basketbalclub Donar, of de vrouwenclub Martini Sparks.
Basketbalspel
Het spel wordt gespeeld met twee teams die ieder vijf spelers hebben. Op de banken mogen per team nog eens zeven wisselspelers zitten. De bedoeling is om als team zo vaak mogelijk de bal in de basket van de tegenstanders te krijgen. Er worden hiervoor verschillende punten toegekend.
Lukt het een speler om binnen de cirkel te scoren? Dan levert dat zijn of haar team twee punten op. Een treffer gemaakt met een vrije worp is één punt waard. Een driepunter is het moeilijkste om te halen, hierbij scoort de speler terwijl hij of zij buiten de cirkel staat.
Het is natuurlijk aan de tegenstanders om een doelpunt te voorkomen, zonder de regels te overtreden. De regels van het spel kunnen tussen de organisaties verschillen. Er zijn vier verschillende soorten overtredingen:
- Persoonlijke fout
- Technische fout
- Onsportieve fout
- Diskwalificerende fout
Als een aanvallende speler een overtreding begaat heet dat een offensieve overtreding. Als de verdediger een fout maakt, heet het een defensieve overtreding. Een persoonlijke fout begaat een speler bij niet-toegestaan lichamelijk contact, zoals op een voet staan of duwen. Een technische fout ontstaat bij bijvoorbeeld het negeren van de scheidsrechter. Begaat een speler een persoonlijke fout, maar was er geen kans op balbezit, dan heet dit een onsportieve fout. Een diskwalificerende fout is ernstig en de speler moet het spel direct verlaten.
Basketbal is een snel spel, er wordt daarom veel op tijd gespeeld. Een aanval mag bijvoorbeeld maximaal 24 seconden duren. Heeft een team balbezit gewonnen, dan moet de bal de eigen helft van het team binnen acht seconden verlaten. Ook mag een speler de bal maximaal vijf seconden vasthouden bij een inworp.
Basketbal in Amerika
De bekendste basketbalcompetitie in Amerika wordt georganiseerd door de NBA. Dit is een gesloten competitie tussen 29 Amerikaanse teams en een Canadees team. Elk team moet 82 wedstrijden spelen, waarbij minstens twee keer tegen hetzelfde team. Er wordt dan een keer thuis en een keer uit gespeeld. De 30 teams zijn onderverdeeld in de Western Conference en Eastern Conference. De acht beste teams uit elke conference strijden om de eindoverwinning in de play-offs. Het winnende team wordt ook wel de World Champion genoemd.
Basketbal in Groningen
Hier in Nederland was er een eigen variant van de NBA competitie, de Dutch Basketball League. Deze is ondertussen gefuseerd met de Belgische competitie om meer sponsoren te krijgen en spannende wedstrijden te creëren. De competitie heet nu BNXT League. Er spelen 21 teams in deze competitie. De Belgische teams spelen in het seizoen twee keer tegen elkaar, net als de Nederlandse teams. Vervolgens spelen de vijf beste teams van elk land tegen elkaar in de Elite Gold. België en Nederland zijn hier nog steeds gescheiden. De winnaars nemen het tegen elkaar op in de finale.
Ook in onze eigen provincie hebben we basketbal. Zoals we eerder al zeiden hebben we de clubs Donar en Martini Sparks, die het topbasketbal vertegenwoordigen. Verder zijn er verschillende kleine en grote clubs die basketbal mogelijk maken.
Basketbal is voor iedereen. Ben je enthousiast geworden en wil je wel eens een training meedoen? Kijk dan naar een basketbalclub bij jou in de buurt. Veel clubs bieden de mogelijkheid aan om een of meerdere trainingen mee te doen. Zo kun je kijken of de sport en de club bij je passen.