In beeld

Echte betonvloer vs. keramische betonlook tegels: wat is de beste keuze?

De industriële stijl is niet meer weg te denken uit de interieurwereld. Het wordt toegepast in de woonkamer en keuken tot aan de badkamer. Door de populariteit is het geen verrassing dat er veel interesse is in betonlook vloeren. Maar wat is nou eigenlijk de beste keuze? Een echte betonvloer in je woning of een alternatief zoals keramische betoonlook tegels? Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste verschillen en overeenkomsten van de vloersoorten. Dit maakt het een stuk eenvoudige om de juiste keuze te maken.


Leestijd: 2 minuten

Uitstraling

Of je nou kiest voor echt beton of een betonlook: beide soorten hebben een hele stoere uitstraling. De robuuste karakters van de vloeren sluiten perfect aan op een industriële woonstijl. Daarnaast zijn beide vloersoorten verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen. Zo kan het goed worden afgestemd op de rest van het interieur.

Onderhoud

Een groot verschil zit in het onderhoudsgemak. Echte betonvloeren zijn poreus en kunnen hierdoor niet goed tegen vocht. Je kunt het dus niet even schoonmaken met een dweil. Ook is een betonvloer hierdoor gevoeliger voor vlekken. Betonlook vloertegels van keramiek zijn niet poreus en dus veel gemakkelijker in onderhoud. Je maakt de keramische tegels schoon met een dweil en hoeft niet bang te zijn voor vlekken door vocht en vloeistoffen.

Duurzaamheid

Beide vloersoorten zijn erg sterk. Toch zit er een verschil in levensduur en duurzaamheid. Echt beton kan bijvoorbeeld scheuren en is door de poreuze eigenschap gevoeliger voor beschadigingen. Keramische betonlook tegels zijn krasbestendig, slijten minder snel en zullen niet scheuren. Je hebt er dus veel langer plezier van.

Vloerverwarming

Zowel betonvloeren als betonlook tegels zijn geschikt om te combineren met vloerverwarming. Het is hierbij wel belangrijk dat het op de juiste manier wordt geplaatst. Omdat echte betonvloeren gevoelig zijn voor scheurvorming, moeten er uitzetvoegen worden toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het beton kan ‘werken’ zonder dat er direct scheuren ontstaan.

Plaatsing

Het plaatsen van een echte betonvloer is erg arbeidsintensief en kan eigenlijk alleen door professionals worden gedaan. Het duurt meerdere dagen voordat het beton goed droog is. Betonlook tegels zijn een stuk eenvoudiger en sneller te plaatsen. Je kunt ze zelf leggen of het klusje uitbesteden aan een tegelzetter. Wanneer je keramische tegels aanschaft bij totaaltegel, kun je gebruik maken van de legservice om verzekerd te zijn van een strak resultaat.

Conclusie

In de meeste gevallen zijn betonlook vloertegels van keramiek een betere keuze dan een echte betonvloer. De tegels winnen op het gebied van duurzaamheid, onderhoudsgemak en zijn door de eenvoudige plaatsing bovendien voordeliger.