In beeld

Een veilige rijstijl: zo doe je dat!

Wanneer je een auto hebt, ben je verantwoordelijk voor je medeweggebruikers. Het is daarom ontzettend belangrijk om tijdens het rijden een veilige rijstijl te hanteren, zodat je geen andere weggebruikers en jezelf in gevaar brengt. Een verzekering auto is daarom cruciaal. In dit artikel vertellen we je hoe je zorgt voor een veilige rijstijl.


Leestijd: 2 minuten

Two Drivers Arguing After Traffic Accident looking at damage
Two Drivers Arguing After Traffic Accident looking at damage

Een auto in goede staat

Allereerst is het ontzettend belangrijk dat je auto in goede staat is. Lees hier meer over een autoverzekering, zodat je bij schade niet alles uit eigen zak hoeft te betalen. De jaarlijkse APK-keuring is natuurlijk verplicht, maar het kan geen kwaad om regelmatig ook zelf je vloeistofpeilen en bandenspanning te checken, zodat je op de weg niet voor onverwachte situaties komt te staan.

Langzaam is niet per se beter

Een belangrijke om te onthouden is dat langzaam rijden niet altijd per se veiliger rijden betekent. Het belangrijkste is dat je je ogen op de weg houdt en je snelheid aanpast op die van je medeweggebruikers. Als jij 90 gaat rijden op een 100 weg, ben je voor veel auto’s juist een risicofactor. Probeer daarom zo veel mogelijk aan te passen

Blijf alert op de bekende weg

Wanneer je elke dag dezelfde route rijdt, dwaal je tijdens het rijden ongetwijfeld regelmatig even af. Ineens ben je al op de plaats van bestemming aangekomen. Herken je dit? Het is ontzettend belangrijk om ook de bekende weg alert te blijven rijden. Wanneer jij afdwaalt omdat je de weg goed kent, ben je ook minder alert op eventuele tegenliggers of iemand die op het laatste moment even oversteekt. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Wat leidt jou af?

Wees je bewust van wat voor jou afleidende factoren kunnen zijn in de auto. Het is heel normaal om tijdens het rijden een muziekje te luisteren of een gesprekje te voeren, maar voor sommige mensen is dit toch best een uitdaging. Bellen of appen achter het stuur is natuurlijk een absolute no go (het is zelfs verboden) en probeer eigenlijk ook niet te eten of drinken achter het stuur. Als bestuurder is een bezoekje aan een drive-through eigenlijk helemaal niet zo’n slim idee.

Daadkrachtigheid

Tot slot is het ontzettend belangrijk om tijdens het rijden daadkrachtige keuzes te maken. Zo weten de andere weggebruikers ook waar ze aan toe zijn. Wanneer je als bestuurder overduidelijk twijfelt over de keuzes die je maakt in het verkeer, weten andere weggebruikers niet zeker wat je gaat doen en dit kan voor onveilige situaties zorgen. Kortom: als jij een eigen auto hebt draag je een hoop verantwoordelijkheid met je mee. Breng jezelf en andere weggebruikers zo min mogelijk in gevaar en leer jezelf een veilige rijstijl aan.