In beeld

Handige tips voor je scriptie

Groningen is een echte studentenstad. De universiteit werd meer dan 400 jaar geleden opgericht in 1614, maar zelfs daarvoor speelde onderwijs al een belangrijke rol. Tegenwoordig kun je zowel aan de universiteit studeren als op het HBO. Dat betekent ook dat er jaarlijks heel wat studenten met een scriptie, thesis of proefschrift bezig zijn. Met onze tips wordt het schrijven van je scriptie een stuk makkelijker. 


Leestijd: 2 minuten

Maak gebruik van technologie

Het is belangrijk om te benadrukken dat we in de 21e eeuw leven. Het zou dan ook zonde zijn als je voor je scriptie geen gebruik maakt van technologie. Voor je onderzoek is het misschien nodig om interviews af te nemen. Die interviews hoef je niet meer handmatig om te zetten naar tekst. Er zijn programma’s die audio naar tekst kunnen omzetten. Hiermee bespaar je jezelf heel veel tijd. 

Andere hulpmiddelen die je zonder problemen in kunt zetten zijn programma’s voor spellingcontrole, maar ook vertaalmachines. Die laatste kun je overigens alleen gebruiken om teksten voor jezelf leesbaar te maken. Je mag de vertaalde teksten niet letterlijk in je scriptie overnemen, dit is plagiaat. 

Wat je overigens ook niet moet doen is uitwijken naar ChatGPT. Dit is een chatbot die complexe vragen kan beantwoorden. Het is een hulpmiddel dat is ontwikkeld door OpenAI en gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. 

ChatGPT kan niet alleen complexe vragen beantwoorden, maar ook volledige teksten schrijven. Tenminste als je de juiste vragen stelt. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar het gebruik van ChatGPT is te traceren. Het gevolg is dat je zakt. 

Begin met een goede structuur

Het beginnen met je scriptie is waarschijnlijk het moeilijkste. Om te voorkomen dat je meteen vastzit, is het aan te raden om een structuur te bedenken. Denk hierbij aan de (werk) titel van je scriptie, de hoofdstukken en de paragrafen. 

Stel deadlines 

Voordat je begint met het schrijven van je scriptie weet je al wanneer je hem moet inleveren. Maar het is niet verstandig om alleen die datum aan te houden. Deel het schrijven van je scriptie in verschillende blokken. Stel bijvoorbeeld een deadline voor het afnemen van interviews, maar ook voor het laten nakijken door anderen. Houd hierbij ook rekening met vakanties.

Vraag om de hulp van anderen

Heb je je scriptie of thesis af, laat het dan nalezen. Ook als je scriptie grammaticaal helemaal correct is zijn er nog altijd dingen die anders kunnen. Denk hierbij aan de opbouw, kromme zinnen of dingen die niet goed zijn uitgelegd. 

Je scriptie is opeens makkelijker

Je zult zien dat het maken van je scriptie een stuk makkelijker wordt dankzij deze tips. Zeker in het begin is het fijn dat je een beetje houvast hebt. En als je het op een bepaald moment moeilijk hebt kunnen deze tips je weer vooruit helpen.