In beeld

Het levenstestament: wanneer heeft u het nodig?

Hoewel de meeste mensen bekend zijn met wat een testament inhoudt, geldt dat niet altijd voor een levenstestament. Wat is het? En wanneer is het handig om een levenstestament op te stellen? Lees verder om meer te weten over dit onbekende, maar interessante onderwerp. 


Leestijd: 3 minuten

Wat is een levenstestament eigenlijk?
Een levenstestament is een officiële machtiging die u kunt opstellen bij een notaris. Hiermee kunt u iemand aanwijzen die namens u mag handelen als u zelf niet meer kunt beslissen. Dit betekent dat u zelf bepaalt wie voor u zal zorgen en uw zaken zal regelen, zelfs als u in moeilijke omstandigheden verkeert.

Maar wanneer zou u eigenlijk zo’n levenstestament nodig hebben? Nou, in situaties waarin u zelf niet meer kunt optreden en beslissingen kunt nemen. Stel uw partner krijgt na een val onverwachts een hersenbloeding en moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Na verloop van tijd gaat hij naar een instelling en wilt u misschien de gezamenlijke woning verkopen om gelijkvloers en dichterbij te gaan wonen. Zonder levenstestament kunt u de gezamenlijke woning niet verkopen omdat uw man niet meer rechtsgeldig zijn handtekening voor de verkoop van de woning kan zetten. Een levenstestament biedt in zo´n situatie uitkomst. Op grond van het levenstestament bent u bevoegd om uw partner te vertegenwoordigen. U hoeft geen kostbare en ingewikkelde procedures bij de rechtbank te voeren om het recht te krijgen uw man te vertegenwoordigen. Op dezelfde manier kunt u ook meteen uw kinderen een volmacht geven om samen u te vertegenwoordigen nadat een arts heeft verklaard dat u wilsonbekwaam bent. Dat bespaart de kinderen enorm veel ellende

Zelfs als u al een langstlevenden testament hebt of getrouwd bent, hebben uw partner of kinderen niet automatisch het recht om namens u te beslissen. Zonder een notarieel levenstestament zou de rechter moeten beslissen wie er namens u kan handelen. Als u zelf zeggenschap wilt behouden en uw naasten wil helpen om de juiste beslissingen te maken, wordt het aangeraden om een levenstestament op te stellen.

Eenvoudig geregeld
Wist u dat het tegenwoordig een stuk eenvoudiger is om een levenstestament te regelen? Dit komt door de moderne technologie en het gemak van online diensten. In plaats van ingewikkelde afspraken en papierwerk bij de notaris, kunt u nu zelf online uw gegevens invullen en daarmee flink wat tijd en kosten besparen met het voorwerk. U hoeft dus niet meer in de weer met complexe administratie en lange wachttijden. Hetzelfde gemak en dezelfde eenvoudige stappen zijn van toepassing, waardoor u alles in eigen hand houdt. Dit proces maakt het regelen van uw persoonlijke zaken minder overweldigend en meer toegankelijk. Vervolgens hoeft u alleen nog langs de notaris om het testament rechtsgeldig te maken.

Door gebruik te maken van online platforms kunt u uw wensen op uw eigen tempo en in uw eigen vertrouwde omgeving vastleggen. Dit betekent dat u niet gebonden bent aan kantoortijden of afspraken en dat u het proces kunt doorlopen wanneer het u uitkomt. Bovendien zijn de online formulieren vaak intuïtief ontworpen, met duidelijke instructies en stap-voor-stap begeleiding, waardoor het hele proces veel begrijpelijker wordt, zelfs als u geen juridische achtergrond hebt. Het voordeel van deze aanpak is dat u niet alleen tijd bespaart, maar ook kosten van een levenstestament kunt drukken. Traditioneel gezien kunnen notariskosten aardig oplopen vanwege het arbeidsintensieve karakter van het opstellen van officiële documenten. Met online diensten kunt u vaak tegen een vast tarief werken, wat de financiële drempel lager maakt. U betaalt alleen voor de specifieke diensten die u nodig hebt, zonder verborgen kosten of onduidelijkheden.

Dus, of u nu bezig bent met het opstellen van een testament of nadenkt over een levenstestament, onthoud dat de mogelijkheden om dit eenvoudig en efficiënt te doen vandaag de dag voor het grijpen liggen. U kunt uw persoonlijke zaken regelen zonder overweldigd te raken door complexe processen of torenhoge kosten. Met een paar klikken en wat zelf ingevulde informatie, kunt u uw wensen vastleggen en de controle behouden over hoe uw zaken worden afgehandeld.