In beeld

Leeftijdsgrens voor trekking: wat je zeker moet weten

Veel mensen van verschillende leeftijdsgroepen bewonderen verschillende wandeltochten. Je kunt je inderdaad op vrijwel elke leeftijd verdiepen in een actieve levensstijl. Het belangrijkste is dat uw gezondheid en kracht u dit toelaten


Leestijd: 5 minuten

Natuurlijk vereist elke wandelbestemming, zoals berg-, bos-, water- of paardrijtochten, een fysiek uithoudingsvermogen. Daarom voelen energieke en atletische jongeren of mensen met ervaring in het toerisme zich het meest op hun gemak tijdens de wandeling.

Toch kunnen ouderen kamperen, als hun gezondheid dat toelaat. Daarom staan veel wandelclubs mensen tot 60 jaar toe om deel te nemen aan wandelingen. In sommige clubs ligt de bovengrens op 80 jaar.

Wat de ondergrens betreft, is het belangrijk om te beseffen dat alle kinderen verschillend zijn en dat iedereen lichamelijke inspanning anders verdraagt. In de meeste gevallen is het mogelijk om kinderen vanaf 5 jaar mee te nemen op een wandeling. Uiteraard moeten ze vergezeld worden door hun ouders. 

Je kunt alleen een kind van 6 tot 9 jaar meenemen op een wandeling als je gecombineerde ervaring hebt met samen wandelen van minimaal 3 tot 4 dagen. Om deel te nemen aan de wandeling moeten kinderen van 16-18 jaar schriftelijke toestemming hebben van hun ouders.

Leeftijd mag in ieder geval geen belemmering zijn voor een geweldige buitenactiviteit. Het belangrijkste hier is om de juiste route te kiezen. Als u het zelf niet kunt, kunt u gebruik maken van specialisten zoals Bookatrekking.com, die u helpen bij het kiezen van de meest geschikte wandeltocht en het plannen van alles tot in de puntjes.

Is het mogelijk om een kind jonger dan 2 jaar mee te nemen?

U kunt dus, zoals de titel u duidelijk heeft gemaakt, bijna vanaf de geboorte beginnen met het meenemen (dragen) van kinderen op camping, waarbij u zich aan de volgende overwegingen moet houden.

  • Als uw kind de enige in de groep is, of het enige dat zo klein is, wees dan voorbereid op de rol van “personeelsrem” van de groep. Ouders die deze situatie hebben meegemaakt, zeggen dat ze het te druk hadden met de zorg voor hun baby om te merken wat er tijdens de wandeling gebeurde.
  • Houd er ook rekening mee dat een kind tot de leeftijd van twee jaar mogelijk ook niet begrijpt waar hij is en wat er om hem heen gebeurt. De wandelervaring van een volwassen wandelaar die een kind begeleidt, moet groter zijn dan wat normaal gesproken nodig is voor een bepaalde route als onderdeel van een volwassen groep.
  • Het gewicht van rugzakken voor volwassenen tijdens een wandeling met kinderen is aanzienlijk groter dan tijdens dezelfde wandeling als onderdeel van een volwassen groep. De gewichtscijfers zijn grotendeels afhankelijk van de lengte van de wandeling, het gewicht van de bepakking (g/persoon/dag) en de route. Bovendien, als het kind klein is (dat wil zeggen dat het gedragen moet worden), blijkt het ook ongeveer 70 kg te zijn, met als enige verschil dat het gewicht over twee wordt verdeeld, omdat het kind niets draagt.

Wel of niet met een klein kind mee op waterwandelingen (bergwandelingen, fietstochten)? Dit is de vraag die elk gezin voor zichzelf zou moeten beslissen, waarbij hij de verantwoordelijkheid en zijn eigen wandelervaring in dit soort toerisme afweegt.

Wandelen met kinderen ouder dan 2 jaar

Als de baby bijna twee jaar oud is, is hij ‘moreel’ al klaar voor kleine wandelingen – voor één, twee of drie dagen.

We raden aan om een rugzak mee te nemen, zelfs voor een kind van twee jaar dat gewend is veel te lopen. Als je besluit zo’n rugzak niet mee te nemen, kun je beter geen wandeling plannen van meer dan anderhalve tot twee kilometer afstand.

Niettemin moet in gedachten worden gehouden dat kinderen van deze leeftijd over het algemeen de voorkeur geven aan frequente “verandering van omgeving”. Lange ritten met een tweejarige fidgeton op de schouders van de ouders zullen ook moeilijk zijn, evenals een lange rit met het transport. Als u met zulke kinderen kampeert, is het daarom noodzakelijk om hen vaker te laten spelen.

Vanaf 3-4 jaar kan je baby al een behoorlijk lange tijd lopen. Daarnaast kan hij of zij al vervoer tolereren.

Vanaf hun vijfde jaar zijn kinderen al goed geschikt om aan wandeltochten deel te nemen. Ze kunnen helpen bij de dienst en volwassenen helpen bij het opzetten van een kamp of het verzamelen van brandhout (bijvoorbeeld door afgesneden takken naar het vuur te brengen).

Laten we het nog een keer zeggen: het grootste probleem voor een kind tijdens het reizen langs de route is niet vermoeidheid, maar eerder de eentonigheid van beweging.

Wandelen voor ouderen

Reizen kan op elke leeftijd een spannende en verrijkende ervaring zijn, ook voor ouderen boven de 60. Wandelingen voor ouderen boven de 60 omvatten vaak gemakkelijkere routes met attracties, waardoor een informatieve en ontspannende verkenning van verschillende bestemmingen mogelijk is. 

Enkele tips voor 60-plussers die een reis plannen, zijn onder meer het vinden van seniorvriendelijke bestemmingen en het overwegen van groepsreis mogelijkheden. Dit omvat ook het onderzoeken van kortingen die beschikbaar zijn voor senioren, het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen en het plannen van veiligheid en comfort tijdens de wandeltocht.

Reizen voor 60-plussers kan plezierig zijn en worden afgestemd op hun voorkeuren. U kunt bestemmingen overwegen met comfortabele accommodatie en betaalbare activiteiten, zoals begeleide natuurexcursies. Het plannen van eventuele gezondheids- of mobiliteitsbehoeften en het afsluiten van een reisverzekering is essentieel. Deelnemen aan groepsreizen of reizen met familie en vrienden kan de ervaring ook verbeteren.

Waar moet nog meer aan worden gedacht?

Het moet duidelijk zijn dat de leeftijdsgrens tamelijk willekeurig is. Twee personen van dezelfde leeftijd kunnen een fundamenteel verschillend niveau van fitheid, gezondheid en uithoudingsvermogen hebben. Als u besluit welke wandeling u voor uzelf kiest, kunt u zich daarom beter laten leiden door uw omstandigheden en individuele mogelijkheden dan door leeftijdsbeperkingen.

Hetzelfde geldt voor kinderen. Ze zijn meer blootgesteld aan risico’s en hebben niet zo’n ontwikkeld gevoel voor gevaar. Daarom is het noodzakelijk om de complexiteit van de wandeling en de voorbereiding van het kind, inclusief zijn psychische toestand, nuchter te beoordelen voordat hij met hem op reis gaat.

Hoewel de meeste wandelingen die door wandelbedrijven worden aangeboden, zijn afgestemd op beginners, moet je je realiseren dat de wandeling geen wandeling is en helemaal niet gemakkelijk zal zijn. Dit is vooral belangrijk om je dit te realiseren als je van plan bent een bergwandeling te maken. Daarom moet u uw capaciteiten en gezondheidstoestand nuchter beoordelen om van de wandeling een aangenaam avontuur voor u te maken, in plaats van een test om te overleven.