In beeld

Leren solliciteren? Zo springt jouw sollicitatie eruit!

Voor alles is er een eerste keer, dat geldt ook voor solliciteren. Ondanks dat de kaarten gunstig geschud zijn op de arbeidsmarkt van vandaag de dag, is het nog altijd nodig om te solliciteren. Werk ga je waarschijnlijk wel vinden, maar bij de vacature voor je droombaan zullen ongetwijfeld meer gegadigden zijn. Hoe jij eruit springt en meteen raak schiet? Hier de basisvoorwaarden voor een succesvolle sollicitatie op een rij.


Leestijd: 2 minuten

Motivatie

Wanneer je net start op de arbeidsmarkt heb je wellicht wat werkervaring in de horeca, in een supermarkt of bij andere bijbaan. Maar écht werkervaring heb je natuurlijk nog niet. Dit maakt ook niet uit, ook een CV zonder werkervaring kan indruk maken. Het succes hiervan valt of staat onder andere met een duidelijke motivatie. Nu solliciteren grotendeels online gaat, is er vaak geen officiële sollicitatiebrief meer nodig maar wordt er vooral gevraagd om een motivatie en CV. Van de motivatie is het aan te raden om heel duidelijk -maar ook weer kort en bondig- te zijn. Geef aan waar je staat, wat je hebt gedaan en wat je ambities zijn. Hoe concreter, hoe beter. Geef aan wat jij van de baan zou willen leren en wat je wilt bereiken. Groot denken hierbij mag.

De CV

Zoals aangegeven is het helemaal niet gek om (nog) geen relevante werkervaring te hebben op je eerste CV. Dit wil niet zeggen dat je geen of een slechte CV moet inleveren. Een CV gaat namelijk niet alleen over werkervaring, maar kun je als een veel breder document beschouwen. Van een lange reis, interessante bijbaan tot vrijwilligerswerk; op een sterke CV krijgt dit allemaal zijn eigen plek. Vergeet ook niet te vermelden dat je bepaalde cursussen, opleidingen of certificaten hebt. Een heldere foto werkt ook in je voordeel, net als een korte omschrijving van jouw persoonlijkheid. En heb je een leuke hobby wat echt je passie is? Vermeld deze dan ook. Een sterke CV is meer dan een opsomming van voormalige werkgevers!

Bel voor en na

Een truc die vaak zeer effectief is, is het vooraf even telefonisch contact opnemen met de vacaturehouder. Verzin een aantal vragen die je graag wilt weten over de baan. Let erop dat dit inhoudelijke vragen zijn, en dat ze niet over arbeidsvoorwaarden of salaris gaan. Je zult zien dat je er dan met je brief eerder uitspringt, omdat je kunt refereren in je motivatie naar het gesprek en ze jou waarschijnlijk nog zullen herinneren. Niets meer gehoord na je sollicitatie? Bel dan wederom met een vraag naar de status. Mocht je het niet zijn geworden, dan mag je gerust vragen om feedback. Hier leer je tenslotte alleen maar van. En dan grijp je de volgende keer niet mis!

Kortom, ook solliciteren moet je leren. Het zal niet altijd direct succesvol zijn, maar trek dit je zeker niet persoonlijk aan. Ook op een krappe arbeidsmarkt lopen veel sterke kandidaten rond, vroeg of laat komt het moment dat je op gesprek mag komen en je de lucky one bent!