In beeld

Met deze 5 tips zal je milieubewuster op vakantie gaan

We willen allemaal dat onze vakanties leuk en comfortabel zijn, maar we kunnen ook milieubewust op reis gaan. Er zijn eenvoudige manieren om de impact van je vakantie op het milieu te verminderen. In dit artikel geven we je 5 tips die je helpen bij het plannen van een duurzamere reiservaring. Van het nemen van de trein in plaats van het vliegtuig tot energie besparen terwijl je weg bent; met deze tips kun je echt verschil maken als het gaat om duurzaamheid tijdens je volgende reisavontuur vanuit Groningen!


Leestijd: 2 minuten

Neem de trein in plaats van het vliegtuig

In de eerste plaats is het van groot belang dat je de trein neemt in plaats van het vliegtuig. Hoewel je vaak sneller op je bestemming arriveert met het vliegtuig, stoten vliegtuigen veel meer CO2 uit. Dit heeft een negatief effect op de aarde en zal ervoor zorgen dat klimaatverandering sneller zal gaan. Treinen stoten veel minder CO2 uit, waardoor je met een keuze als deze de aarde helpt. Bovendien zijn er steeds meer goede verbindingen tussen steden te vinden met de trein vanuit Groningen. Hierdoor valt het ook mee met hoe lang een treinreis duurt vergeleken met het vliegtuig, waar je veel tijd kwijt bent met controles en inchecken.

Kies voor landen die dichtbij zijn

Een andere tip die we je mee willen geven, is te kiezen voor landen die dichtbij zijn. Door zo min mogelijk kilometers af te leggen, stoot je minder CO2 uit. Zo verklein je de negatieve impact van reizen op het milieu. Bovendien betekent dit ook dat je meer tijd overhoudt om van je vakantie te genieten doordat de reistijden minder lang zijn. Wanneer je dus op zoek bent naar een leuke bestemming die milieubewust is, is het zeker geen slecht idee om eens te kijken wat er allemaal in je directe omgeving te beleven is. Je zult waarschijnlijk aangenaam verrast worden!

Ga voor een duurzame accommodatie

Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je vakantie accommodatie milieubewust is. Kijk bijvoorbeeld eens naar hotels die energiezuinig en duurzaam zijn, bewust met plastic omgaan en lokaal voedsel gebruiken. Dit zijn maar enkele van de vele manieren om je accommodatie milieubewust te maken, maar het is zeker de moeite waard.

Vermijd onnodig gebruik van wegwerp plastic

Tevens is het aan te raden om bewust om te gaan met plastic. Wegwerp plastic wordt steeds minder gebruikt, maar toch blijft er nog veel wegwerp plastic in omloop. Kies bijvoorbeeld voor herbruikbaar plastic of kies voor verpakkingen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal wanneer je reist. Dit is veel beter dan dat je telkens weer bij een supermarkt een plastic waterflesje koopt of op vakantie enkel plastic tasjes gebruikt die na eenmalig gebruik schuren.

Bespaar energie terwijl je weg bent

Tot slot is het zaak om energie te besparen wanneer je op vakantie bent. Zorg ervoor dat de verlichting uit staat als je het vertrek verlaat en de verwarming uit is. Zo verspil je geen energie. Ook scheelt dit extra kosten, waardoor je gedurende je vakantie minder geld kwijt bent.