In beeld

Ondernemer?Dít wil je weten over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Als ondernemer is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Er zijn een heleboel verzekeringen om aan te denken: zoek goed uit wat er voor jou van belang is. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) is vaak verstandig om af te sluiten. Dit wil je erover weten.
 


Leestijd: 3 minuten

Insurance concept, Businessman holding red umbrella on falling rain with protect with icon business, health, financial, life, family, accident and logistics  insurance on city background
Insurance concept, Businessman holding red umbrella on falling rain with protect with icon business, health, financial, life, family, accident and logistics insurance on city background

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering inhoudt. De verzekering heeft betrekking op eventuele ongelukken of fouten die je maakt vanuit je bedrijf. Een AVB verzekering vergoedt schade die jij, jouw werknemer of product bij een ander veroorzaakt. Genoeg reden dus om een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af te sluiten als je ondernemer bent. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje! Zowel schade aan een object als een persoon wordt vergoed. Het is afhankelijk van je bedrijfsactiviteit hoeveel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kost. Dit wordt bepaald op basis van het beroep dat je uitoefent, je omzet en hoeveel personeel je hebt. Wel kun je vooraf je maandpremie berekenen of hier advies over vragen.

Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Per zakelijke activiteit kan er weer andere schade ontstaan: deze kans is al gauw aanwezig, in welke branche je ook werkt als ondernemer. Bij veel activiteiten is het denkbaar dat jij of je personeel schade toebrengt. Jammer, maar wel de realiteit – en daar heb je rekening mee te houden als ondernemer. Het kan gaan om materiële schade, letselschade of financiële gevolgschade: verschillende factoren die een rol spelen bij de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. We noemen een paar voorbeelden.

Je zult niet de eerste zijn die een kop koffie omgooit over de laptop van een ander, zoals een klant. Ook kan er letselschade ontstaan waarbij iemand gewond raakt, door onoplettendheid of onveilige werkomstandigheden. Je hoopt natuurlijk dat je hier nooit mee te maken krijgt, maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Zo denken veel ondernemers erover: 62% van alle kleine en middelgrote organisaties sluit een AVB verzekering af. Het is een financieel vangnet bij onverwachte schadeclaims: daarmee voorkom je ongewenste financiële problemen. Om die reden is deze verzekering ook belangrijk als je pas net bent begonnen met ondernemen. Onverwachte schadeclaims kun je dan immers al helemaal niet gebruiken.

Wanneer is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven nodig?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht volgens de wet, maar in veel gevallen wel wenselijk om af te sluiten. Een ongeluk is zo gebeurd, zelfs als je het eigenlijk niet verwacht. Natuurlijk is het zo dat de ene beroepsgroep meer aansprakelijkheidsrisico’s kent dan de andere: hier kun je een onderscheid in maken. Daarnaast kun je stellen dat de kans op een ongeluk toeneemt als je met meer mensen in je bedrijf werkt, waar sprake van is zodra je personeel aanneemt.

Als eigenaar ben jij verantwoordelijk voor de eventuele schade die ontstaat door je personeel. Hoe groter het risico, hoe belangrijker het is om de verzekering af te sluiten. Maar een ding is zeker: iedere ondernemer is erbij gebaat om verzekerd te zijn als schade is ontstaan. Ook eisen steeds meer opdrachtgevers een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. In zo’n geval is het nodig om de verzekering af te sluiten om een bepaalde opdracht aan te kunnen gaan. Je kunt tot slot stellen dat je bedrijf professioneler overkomt met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: je kunt bij opdrachtgevers vermelden dat je deze verzekering hebt afgesloten. Dit kan je zelfs een streepje voor geven ten opzichte van je concurrenten.

Je weet nu wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is en waarom het belangrijk is om deze verzekering af te sluiten. Ga jij de verzekering aanvragen voor jouw onderneming?