In beeld

Partnerbijdrage

Ontmoet de supersterren van de Nederlandse klassieke muziek

Hoe komt het dat Liza Ferschtman is uitgegroeid tot een van de allerbeste violisten van haar generatie? Stak zij als kind ook al met kop en schouders boven haar leeftijdsgenootjes uit? Hoe gaat zij om met spanning? Wat drijft haar en hoe stelt zij haar programma’s samen? En waarom zijn er eigenlijk zoveel vrouwelijke topviolisten? Het zijn vragen die zomaar voorbij kunnen komen tijdens de serie Dutch Delight.


Leestijd: 1 minuut

Liza Ferschtman
viool
Photo: Marco Borggreve
Liza Ferschtman viool Photo: Marco Borggreve

Supertalenten van de Nederlandse klassieke muziek vertellen voor de pauze over hun leven en de muziek die ze spelen, waardoor je kanten van ze leert kennen die normaal niet worden belicht. Vervolgens geniet je na de pauze met net iets andere oren van een prachtig klassiek concert.

Ontdek Dutch Delight

Een avond Dutch Delight begint in de foyer met een lekker drankje en op de achtergrond de muziekplaylist van de musicus die te gast is. Eenmaal in de zaal starten we met muziek: een kort favoriet stuk van de artiest of misschien wel een guilty pleasure, gevolgd door een interview. Na de pauze legt de musicus een uur lang zijn of haar muzikale ziel bloot met een aantal prachtige hoogtepunten uit de klassieke muziek. Zo laat Dutch Delight het beste van twee werelden op een avond samenkomen.

Tijdens de tweede editie van dit seizoen – op donderdag 14 december – gaat NPO Klassiek presentatrice Beitske de Jong in gesprek met stervioliste Liza Ferschtman. Een blik op de lange lijst met orkesten, dirigenten en kamermuziekensembles waarmee Ferschtman in de loop der jaren samenwerkte zegt alles over haar status. Want als je soleert bij wereldberoemde orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest en het London Philharmonic Orchestra en wordt uitgenodigd door dirigenten als Jaap van Zweden, Lev Markiz en Otto Tausk, dan ben je gewoon een hele grote. Liza speelt muziek van Sjostakovitsj, Brahms en Schubert, daarbij  begeleid door pianist Enrico Pace en cellist Ivan Karizna.

Gezellige borrel

Kom na afloop nog gezellig een drankje halen in de foyer. DJ Yoram Ish-Hurwitz (programmeur Klassiek bij SPOT Groningen) draait de muziekkeuzes van Liza Ferschtman. Kom langs en laat je verrassen.