In beeld

Rechtsbijstandverzekeringen voor ondernemingen: waarom het onmisbaar is

Rechtsbijstand is één van de vele zaken waar jij je als ondernemer voor kunt verzekeren. Omdat deze verzekering niet verplicht is, kunnen wij ons goed voorstellen dat je twijfelt of je hem af moet sluiten. Ondanks dat een rechtsbijstandverzekering geld kost, is het verstandig om hem af te sluiten. Deze verzekering is in onze ogen namelijk onmisbaar voor ondernemingen. Benieuwd waarom? Wij geven je hier tekst en uitleg over een rechtsbijstandverzekering.


Leestijd: 2 minuten

Business and lawyers discussing contract papers with brass scale on desk in office. Law, legal services, advice, justice and law concept picture with film grain effect
Business and lawyers discussing contract papers with brass scale on desk in office. Law, legal services, advice, justice and law concept picture with film grain effect

Verzekerd voor juridische hulp bij conflicten
Als ondernemer kun je verzeild raken in een conflict met een klant, leverancier, opdrachtgever, werknemer of de overheid. Veel ondernemers denken dat zij dit zelf wel op kunnen lossen, maar helaas is dit niet altijd het geval. Komen jullie er onderling niet uit? Dan zit er vaak niets anders op dan een gang naar de rechter. Aan zo’n rechtszaak zijn flink wat kosten verbonden en dat geldt ook voor de juridische hulp die je nodig hebt om je bij te staan tijdens het conflict.

Omdat de kosten van een rechtszaak en juridische hulp hoog op kunnen lopen, is het geen pretje als je hier zelf voor opdraait. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering hoef je hier niet bang voor te zijn. Deze verzekering dekt namelijk juridische hulp bij zakelijke conflicten. Ben je in een conflict beland? Dan hoef je vaak alleen maar contact op te nemen met je verzekeraar. Zij zorgen ervoor dat je de juiste juridische hulp krijgt en vergoeden de kosten die hieraan verbonden zijn.

Hoe ziet de dekking eruit?
Voordat je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit, wil je ook weten waar je wel en niet voor verzekerd bent. Daarom zoomen we hier in op de dekking van een rechtsbijstandverzekering voor bedrijven. Je bent onder meer verzekerd voor conflicten met leveranciers en afnemers en conflicten over niet-betaalde rekeningen en andere incassozaken. Heb je personeel in dienst en ontstaat er een ruzie over ontslag of het salaris? Ook dan heb je baat bij een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Als je de rechtszaak verliest, draai je zelf bovendien niet op voor de kosten die je aan de tegenpartij moet betalen. Dit valt ook binnen de dekking van een rechtsbijstandverzekering.

Particuliere verzekering biedt geen uitkomst
Werk je als zzp’er? Dan ben je de enige werknemer van je bedrijf. Daarom denk je misschien dat een particuliere rechtsbijstandverzekering afsluiten volstaat. Helaas is dit niet het geval, want hiermee ben je niet verzekerd voor juridische hulp bij zakelijke conflicten. Deze verzekering biedt alleen uitkomst als je bijvoorbeeld ruzie hebt met een aannemer over de verbouwing of er een conflict is over de aankoop van een woning. Als je zakelijk niet verzekerd bent voor rechtsbijstand, draai je zelf op voor de kosten. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering mag in onze ogen dan ook niet ontbreken als jij voor jezelf begint.

Zo verzeker jij je bedrijf voor rechtsbijstand
Als je inmiddels inziet dat een zakelijke rechtsbijstandverzekering onmisbaar is, wil je misschien niet langer wachten met afsluiten. Gelukkig hoeft dit ook niet, want bij de meeste verzekeraars sluit je online een rechtsbijstandverzekering voor je bedrijf af. Hiervoor hoef je vaak alleen maar een aantal simpele stappen te doorlopen.

Heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan ben je niet altijd direct verzekerd. Er geldt namelijk een wachttijd voor deze verzekering. Bij conflicten in het verkeer, bij letsel door een ongeluk en over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is, heb je wel direct recht op juridische hulp.