Wat zijn Agile werkmethodes?
“Agile werkmethodes is een beetje een verwarrend begrip, want Agile is meer een mindset. Je kan Agile eigenlijk zien als de 10 geboden uit het christendom. Vervolgens heb je raamwerken waarmee je je aan die 10 geboden houdt. Scrum en Kanban zijn de meest gebruikte Agile raamwerken. Dus Scrum heeft een bepaalde manier om invulling te geven aan die 10 geboden, en Kanban ook. Vervolgens wordt Agile werken dan als overkoepelende term gebruikt wanneer je één van die raamwerken toepast.”
Waarom gaan gemeentes Agile werken?
“De voornaamste reden dat wij gemeentes steeds meer Agile zien gaan werken is omdat de wereld dat van ze vraagt. De omstandigheden blijven steeds veranderen, op het gebied van wetgeving en belangen van burgers die steeds veranderen. Maar ook na de verkiezingen moeten de ministeries en gemeentes weer anders gaan werken. Om deze verandering daadwerkelijk te kunnen maken is Agile werken een hele handige manier. Want voorheen werd er dan een volledig plan gemaakt voor een dossier, maar op het moment dat het plan wordt uitgevoerd is het al verouderd.”
Hoe passen gemeentes Agile werken toe?
“Wat je vaak ziet is dat afdelingen of teams gedeeltelijk Agile gaan werken. Meestal wordt er niet volledig 100% Agile gewerkt. Daarentegen wordt er meer gekeken naar waar kunnen we geleidelijk het Agile gedachtegoed gaan implementeren. Dus zou kunnen door bijvoorbeeld 1 dag in de week te scrummen, of enkel de retrospective in te invoeren. Ook werken gemeentes uiteraard niet zoals bedrijven met producten, maar meer met diverse projecten. Hierdoor is Agile werken voor gemeentes vaak ook wat anders ingericht “
Hoe kan je als gemeente Agile gaan werken?
“Het begint bij leren over wat Agile werken is en wat de verschillende raamwerken zijn. Vervolgens kan je als team of gemeente gaan kijken of het verstandig is om iemand op te gaan leiden tot bijvoorbeeld Scrum Master of Agile Coach. Deze persoon kan dan het team of de gemeente op sleeptouw nemen om de transitie naar een Agile werken te maken. Bij de Agile Scrum Group bieden hier ook ondersteuning bij door middel van trainingen en coaching. In de eerste fase van zo’n transitie is vaak veel behoefte aan begeleiding. Daarom kan het handig zijn om een externe partij met veel ervaring te betrekken bij de transitie. Dan worden binnen de teams mensen opgeleid zodat ze vervolgens zelf aan de slag kunnen.”