In beeld

Partnerbijdrage

Steeds meer mensen kiezen voor het verduurzamen van hun woning

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze samenleving, en dat is te merken. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verduurzamen. En waarom ook niet? Het verduurzamen van je woning heeft vele voordelen, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de redenen waarom steeds meer mensen hiervoor kiezen en welke stappen zij nemen om hun woning duurzamer te maken. Als we kijken naar de huidige gasprijzen, dan zijn deze ten opzichte van een aantal jaren geleden natuurlijk een stuk hoger. Reden genoeg dus om te zorgen dat je je verbruik waar mogelijk kunt verlagen. Verduurzamen is daarom een goede eerste stap.


Leestijd: 2 minuten

De voordelen van verduurzaming

Waarom kiezen steeds meer mensen ervoor om hun woning te verduurzamen? Natuurlijk is het goed voor het milieu. Door energiebesparende maatregelen te treffen, zoals het isoleren van je woning en het installeren van zonnepanelen, kun je je ecologische voetafdruk verminderen. Dit draagt bij aan een beter klimaat en een schonere wereld voor toekomstige generaties. Daarnaast levert het verduurzamen van je woning ook financiële voordelen op. Door energiebesparende maatregelen te treffen, kun je je energierekening aanzienlijk verlagen. Dit kan op de lange termijn tot flinke besparingen leiden. Bovendien zijn er diverse subsidies en regelingen beschikbaar om de investeringen in duurzame maatregelen aantrekkelijker te maken.

Woning isoleren

Het isoleren van je woning heeft verschillende voordelen. Allereerst zorgt isolatie ervoor dat warmte in de winter binnen blijft, waardoor je minder hoeft te stoken. Dit leidt tot lagere energiekosten en een lagere CO2 uitstoot. Daarnaast zorgt isolatie ervoor dat de warmte in de zomer buiten blijft, waardoor je huis koeler blijft zonder dat je gebruik hoeft te maken van bijvoorbeeld airco. Doordat je verbruik een stuk lager wordt, betaal je dus een stuk minder. Wil je nog meer besparen? Dat kan! Door online een energievergelijken zie je direct welke aanbieder het goedkoopst is en bespaar je ook daar per kuub gas of kWh stroom geld.

Zonnepanelen

Naast het isoleren van je huis, is het laten plaatsen van zonnepanelen natuurlijk ook een goede manier om flink te kunnen besparen iedere maand. Los van het feit dat je bijdraagt aan een schoner en beter milieu, is het ook voor je portemonnee super interessant. Vooral met een terugverdientijd van tussen de 7 en 9 jaar, is het dus ook niet zo gek dat steeds meer mensen ervoor kiezen om zonnepanelen te laten plaatsen. Het enige waar je wel even rekening mee moet houden, is dat de salderingsregeling op termijn komt te vervallen. Gelukkig voor de meesten is het afschaffen ervan net uitgesteld, maar is de kans wel groot dat dit over niet al te lange tijd alsnog gaat gebeuren.

Slimme thermostaat

Naast de maatregelen die we hebben genoemd, kun je natuurlijk ook zelf het nodige doen om te verduurzamen. Door te kiezen voor een slimme thermostaat, kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk een bepaald schema instellen. Stel dat je iedere avond om 22.00 uur naar bed gaat, dan weet de thermostaat dat het rond 21.00 uur prima een graad of twee minder mag zijn. Tegen de tijd dat het dan ook voelbaar is, lig jij allang in bed.