In beeld

Partnerbijdrage

Steeds meer ondernemers in Groningen kiezen voor duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is een onderwerp dat de afgelopen jaren enorm populair is geworden onder ondernemers in Groningen. Deels omdat steeds meer mensen een steentje bij willen dragen aan een betere wereld, maar ook omdat wetgeving ervoor zorgt dat met name grote bedrijven moeten verduurzamen. De kans is groot dat je her en der al wel verantwoord bezig bent, maar dat je nog net een duwtje in de rug kunt gebruiken om actief bezig te gaan met het verduurzamen van je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan groene grootzakelijk energie in plaats van grijze stroom. In dit artikel geven we je een paar tips en tricks.


Leestijd: 2 minuten

Wat zijn de drijfveren achter duurzaam ondernemen in Groningen?

Voordat je aan de slag kunt gaan met de tips in dit artikel is het goed om meer te weten te komen over wat de verschillende factoren zijn die bijdragen aan een groeiende interesse in duurzaam ondernemen. De belangrijkste factor is het milieubewustzijn. Ondernemers beseffen alsmaar vaker dat ze een belangrijke rol spelen in het verminderen van de ecologische voetafdruk. Daarbij stimuleert de overheid in Nederland duurzaam ondernemen door middel van wet- en regelgeving. Volgens de Wet Milieubeheer moet bijvoorbeeld ieder bedrijf dat meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas per jaar verbruikt verplicht energiebesparende maatregelen treffen. Dat is in de meeste gevallen helemaal niet erg, want steeds meer consumenten geven óók voorkeur aan duurzame producten en diensten. Zij zijn vaak ook bereid meer te betalen voor producten die milieuvriendelijk zijn. Je plukt er als ondernemer uiteindelijk dus gewoon de vruchten van.

Stap over op groene zakelijke energie voor je bedrijf

Hoewel er verschillende stappen zijn die je kunt zetten voor een groener bedrijf is het belangrijk om bij de basis te beginnen: switch van een grijs naar een groen energiecontract voor je onderneming. Er zijn nog steeds veel bedrijven die over grijze stroom beschikken. Door de simpele overstap te maken naar een groen energiecontract zorg je er al voor dat je bedrijf minder belastend is voor het milieu.

Dat zit namelijk zo: bij de productie van grijze energie komt veel meer schadelijke CO2 vrij dan bij de productie van groene stroom. CO2 zorgt er onder andere voor dat het klimaat verandert op aarde. Daarnaast wordt grijze energie geproduceerd uit fossiele bronnen zoals aardolie en steenkool die op een dag, waarschijnlijk sneller dan we denken, op zullen zijn. Groene stroom wordt daarentegen geproduceerd uit natuurlijke energiebronnen zoals de zon en de zee. Deze bronnen zijn onuitputtelijk. We raden je aan om vandaag nog te beginnen met MKB energie vergelijken voor de beste groene energiedeal.

Pak het afvalbeheer binnen bedrijf aan en kies voor recycling

Naast zakelijke energie moet je denken aan het afvalbeheer binnen je bedrijf wanneer je duurzamer wil ondernemen. Het minimaliseren van afval is namelijk een must voor een groene bedrijfsvoering. Met z’n allen zorgen we er dagelijks voor dat de wereldwijde afvalberg stijgt. Dat moet minder; iets dat begint bij jezelf en je bedrijf. Verminder de hoeveelheid afval binnen je organisatie, bijvoorbeeld door het gebruik van herbruikbare materialen en verpakkingen. Skip de wegwerpbekers in de koffiehoek en ga voor herbruikbare bekers.

Zorg er ook voor dat er een duidelijke plek is waar afval kan worden gescheiden om deze items daarna te recyclen. Over recyclen gesproken: tot slot is het zeker een aanrader om geen nieuwe apparatuur aan te schaffen, maar om te gaan voor refurbished apparaten zoals laptops en smartphones. Dat zijn apparaten die een tweede leven hebben gekregen, volledig zijn opgelapt en voor een lagere prijs in de verkoop gaan. Perfect voor een duurzame bedrijfsvoering!