In beeld

Tips om je haar gezond en vitaal te houden in de winter

In de koude wintermaanden beschermen we onze huid en lippen vaak al tegen de kou. Maar ook je haar verdient wel wat extra aandacht tijdens de seizoenswisselingen. Koude wind, regen en droge lucht van de verwarming kunnen de gezondheid van je haar beïnvloeden. Wat extra verzorging van je haar tijdens de winter kan dus geen kwaad! Met deze 5 tips bescherm jij jouw haar tegen de kou.


Leestijd: 2 minuten

Tip 1: Weg met statisch haar

In de winter kun je snel last hebben van statisch haar. Je haar staat alle kanten op, tot grote ergernis van veel mensen. Statisch haar wordt versterkt door een droge omgeving, hierdoor heb je er op koude winterdagen nog meer last van. De verwarmde lucht in huis in combinatie met de koude lucht buiten laat je haar overeind staan. Toch kun je iets aan statisch haar doen. Het beste kam je je haren in de winter met een metalen kam. Maar ook met een voedende conditioner van davines zorg je voor super zacht, maar tegelijkertijd ook minder statisch haar.

Tip 2: Was minder vaak je haar

Verminder de frequentie van je haar wassen. Alles begint bij een gezonde hoofdhuid en met te vaak wassen vergroot je de kans op vet haar en irritaties van je hoofdhuid. Was je haar het liefst maar twee keer per week. En als je jouw haar dan wast, gebruik dan een goede verzorgende shampoo die voedt en hydrateert

Tip 3: Douche niet te warm

Het is heel verleidelijk in de winter: lekker heet douchen. Maar hoe fijn dit ook is, het is beter om de koude kraan wat verder open te draaien. Een te warme douche kan de natuurlijke oliën van je hoofdhuid aantasten, waardoor je hoofdhuid droog en schilferig wordt. Was je haar daarom niet te warm en spoel het het liefst uit met koud water. 

Tip 4: Beperk het gebruik van verwarmde styling tools

Probeer het gebruik van föhns, stijltangen en krultangen te beperken. Het gebruik van deze verwamde tools kan ervoor zorgen dat je haar afbreekt. Laat daarom je haar liever aan de lucht drogen. Hierdoor verliest je haar minder vocht en droogt het minder snel uit. Probeer voor een natuurlijke krul in je haar eens je haar nat te vlechten in plaats van de krultang te pakken.

Tip 5: Vermijd nat haar buiten

Laat je haar eerst volledig drogen voor je naar buiten gaat. Nat haar is veel kwetsbaarder. De koude lucht zorgt dat de watermoleculen in je haar uitzetten waardoor je haar gemakkelijker breekt. Zorg dus dat je haar is opgedroogd voordat je de kou in stapt. Als je echt niet anders kan is een muts ook een mogelijkheid om je haar te beschermen.