In beeld

Veel festivalbezoekers onderschatten de gevolgen van gehoorschade

Mensen die van festivals en concerten houden kunnen in de zomermaanden hun hart ophalen. Niet alleen de bekende grote festivals worden weer georganiseerd. Ook zijn er talloze kleinere festivals die veel bezoekers trekken. Wat is er nu fijner dan in de open lucht of in een tent genieten van je favoriete artiesten. Maar er zitten wel degelijk risico’s aan. De muziek op een festival is vaak harder dan goed is voor je oren. En dat kan vervelende gevolgen hebben.


Leestijd: 2 minuten

Gehoorschade treedt geleidelijk op

Vaak is het niet zo dat je na het bezoeken van één concert meteen stokdoof bent. Sterker nog: vaak merk je het niet eens. Oké, die hinderlijke piep in je oren is wel irritant. Maar dat trekt wel weer weg. Klopt, een eerste keer gebeurt dat vaak ook wel. Dan is er de volgende dag niets meer aan de hand. Maar als je je oren vaker blootstelt aan te harde geluiden dan treedt er gehoorschade op. En die is blijvend. Als je gehoor eenmaal is aangetast dan kan dit niet worden hersteld. Je hebt daar dan de rest van je leven last van.

Voorkomen is de beste optie

Gehoorschade voorkomen is dus veruit de beste keuze. Dat doe je door je oren optimaal te beschermen. Ga je naar een concert waar de muziek hard staat? Gebruik dan otoplastieken. Dit zijn oordopjes die op maat worden gemaakt. Ze passen dus perfect. Je hebt niet eens door dat je ze draagt. Op die manier worden de geluiden gedempt zodat je oren geen schade oplopen. Je hoeft niet bang te zijn dat je niets meer van het concert meekrijgt. Je hoort nog genoeg om daar optimaal van te kunnen genieten. Draag de otoplastieken gedurende het hele concert en doe ze alleen tijdens de pauze uit als je dat prettiger vindt.

Bescherm het gehoor van jonge kinderen

Ga je met je kinderen maar een optreden? Dan is het zeker belangrijk om aan gehoorbescherming te denken. De oren van jonge kinderen zijn extra gevoelig. Geef dus ook de kids oordopjes of laat ze een geluid reducerende koptelefoon dragen. Ze moeten immers nog een heel leven doen met hun oren.

Nooit meer naar een concert zonder gehoorbescherming

Niet alleen concert- en festivalbezoekers dragen bij voorkeur gehoorbescherming op maat. Steeds meer artiesten doen dit ook. Zij staan op het podium immers ‘in de vuurlinie’. Zij dragen niet alleen oortjes om op die manier de muziek goed te kunnen horen, maar ook om hun gehoor te beschermen tegen te harde geluiden. Een artiest die doof wordt kan immers zijn werk niet meer doen. Zorg dus dat je je oordopjes altijd bij je hebt als je naar een festival of concert gaat. Als je merkt dat je slechter hoort, of als anderen je daarop wijzen, laat je gehoor dan testen. Hopelijk kan verdere schade dan nog worden voorkomen.