In beeld

Veilig investeren voor beginners

Iedereen wil graag meer rendement uit zijn investeringen halen. Maar dat moet wel veilig gebeuren. Is het mogelijk om te investeren met weinig risico en toch een hoog rendement te behalen? De beleggingscoaches van Finner zetten beleggers met beide benen op de grond. Veilig beleggen met hoog rendement bestaat niet, want rendement en risico gaan hand in hand. Hoe kunt u dan wel veilig uw geld investeren? In elk geval door heel goed te spreiden. Dat vermindert het risico namelijk aanzienlijk.


Leestijd: 2 minuten

En dat spreiden moet heel breed gebeuren. Volgens Finner is dat veiligheidsvoorschrift nummer 1. Door breed te spreiden verliest u niet meteen uw hele investering bij een tegenvaller. Spreiden kunt u doen door te investeren in verschillende beleggingscategorieën. Maar ook door te investeren in verschillende regio’s. Door wereldwijd te spreiden, kunt u een mindere tijd in de ene regio opvangen met een opleving in een ander werelddeel. Naast deze vormen van spreiding, bestaat er ook nog spreiden in de tijd. Dat heet ook wel periodiek beleggen. Door steeds op vaste momenten te investeren, ongeacht of de koersen hoog of laag zijn, middelt u de aankoopprijs. Dat beperkt weer het risico om te kopen als de markt duur is. Zo hebben de beleggingscoaches van Finner allerlei tips voor beginners om veilig te beleggen.

Laat u niet verblinden door hoge rendementen

Het is oppassen geblazen als u gelokt wordt met hoge rendementen. Een hoger rendement gaat namelijk altijd samen met een hoger risicoprofiel, waarbij de kans op verlies ook een stuk groter is. Een beginnende belegger moet zich dat goed bewust zijn en vooraf al nadenken hoeveel risico hij wil lopen met zijn investeringen. Dat leg je vast in een beleggingsplan. Daarin schrijf je op waarvoor je wilt beleggen, hoe lang je de tijd hebt en hoeveel risico je daarvoor wilt lopen. Zo’n plan kan je helpen als het eens minder gaat op de beurs.

Kiest u voor investeren via een vermogensbeheerder, dan laat u het beleggen zelf aan specialisten over. Het is van groot belang dat u dat bij een betrouwbare partij doet. Finner geeft een aantal criteria waar een betrouwbare partij aan moet voldoen. Zo’n betrouwbare partij is in elk geval geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten, bij het klachteninstituut Kifid en bij het Dutch Securities Institute. Daarnaast heeft Finner als onafhankelijke vergelijkingssite een eigen ratingsysteem ontwikkeld. Zij controleren vermogensbeheerders op tal van punten en geven de partijen een rating. Uw geld moet immers in goede handen worden toevertrouwd. Zo kunt u veilig uw geld investeren, of u dat nu zelf belegt of voor u laat doen via een vermogensbeheerder.