In beeld

Vraag een creditcard aan die bij je past

Het hebben van een creditcard is gewoon heel handig, omdat het lang niet altijd mogelijk is om met je eigen pinpas te betalen. Buiten Europa bijvoorbeeld heb je vaak alleen de mogelijkheid om met een creditcard af te rekenen, maar ook op internet bij diverse webshops. Er zijn verschillende soorten creditcards die je kan aanvragen, met ieder een eigen kredietplan en voorwaarden. De goedkoopste creditcards vind je overigens op deze website, zodat je niet te duur uit bent.


Leestijd: 3 minuten

Betalen op krediet

Een creditcard is eigenlijk niets meer dan een betaalpas waarmee je aankopen kan doen op krediet. Je gaat eigenlijk een lening aan met een bedrijf wat je krediet verstrekt. Er zijn diverse kredietverstrekkers, zoals je eigen bank wanneer deze een creditcard uitgeeft, maar ook bedrijven als VISA, MasterCard en American Express zijn bekende spelers op deze markt. Om een creditcard aan te kunnen vragen, wil een kredietverstrekker weten of je wel over voldoende financiële middelen beschikt om de kleine leningen die je doet bij het betalen met een creditcard, weer terug kan betalen. Je kredietwaardigheid wordt dus getoetst. Er zijn verschillende soorten creditcards.

Soorten creditcards

Er zijn verschillende soorten creditcard rekeningen om uit te kiezen. Het is verstandig om te kijken wat er het beste past bij jouw situatie. Als je zo nu en dan gebruik wil maken van een creditcard om online een aankoop te doen of omdat je op vakantie gaat, dan kun je kiezen voor een prepaid creditcard. Je stort dan vooraf een geldbedrag op je kredietrekening en dat geef je dan uit met behulp van de pas. Dan zijn er de gewone rekeningen waarbij je achteraf het verschuldigde, geleende bedrag terugbetaalt aan de kredietverstrekker. Dit kan in sommige gevallen in meerdere termijnen (tegen rente) of je betaalt het in één keer op een vast moment per maand. Het is bij deze laatste dus belangrijk dat er voldoende saldo op je bankrekening staat. Dan zijn er nog kaarten met voorwaarden die geschikt zijn voor reizigers, studenten, de zaak en die wat terugdoen voor de natuur. Uiteraard heeft dit weer te maken met een samenverwerkingsverband met een andere organisatie.

Voordelen

Dat je bijna overal met een creditcard kan betalen, is een groot voordeel. Maar er zijn nog meer voordelen te noemen die belangrijk zijn als je overweegt een creditcard aan te vragen:

– je betaalt er eenvoudig mee in binnen- en buiteland;

– iedere aankoop die je betaalt met een creditcard, ongeacht het type, is verzekerd tegen onder meer fraude, schade en diefstal. Hoelang deze verzekering geldt, verschilt per kredietverstrekker en type pas;

– krijg je je aankoop niet? Dan kun je met je creditcard het geld terugclaimen;

– je kan met je creditcard ook borg betalen voor hotelkamer, huurauto en dergelijke. Let wel: dit bedrag staat gereserveerd op de rekening en kun je niet gebruiken voor bivoorbeeld aankopen;

– dankzij een creditcard heb je altijd geld achter de hand. Dit is vooral fijn wanneer je ineens een onverwachte uitgave moet doen;

– sommige creditcards geven je voorrang op de aanschaf van concertkaartjes, bieden Miles aan voor vliegreizen, steunen dankzij je uitgave een goed doel of hebben andere leuke voordeeltjes. Dit verschilt vaak per pas en kredietverstrekker.

Diverse aanbieders van creditcards

Er zijn best wel wat aanbieders van creditcards op de markt, die op hun beurt dan weer verschillende opties bieden om uit te kiezen. Zo bieden veel Nederlandse banken al diverse opties aan. Het is overigens handig als je toch al een rekening hebt bij bijvoorbeeld ASN Bank, ING of ABN Amro om dan bij dezelfde bank een creditcard aan te vragen. Zij kennen immers al je financiële situatie en dus je kredietwaardigheid. Andere bedrijven, zoals VISA, MasterCard en American Express, gaan je kredietwaardigheid eerst toetsen. Het kan daarom zijn dat je aanvraag niet gehonoreerd wordt. Bijvoorbeeld omdat je al een grote lening hebt lopen of je inkomsten niet hoog genoeg zijn. Check dit van te voren bij het type creditcard wat je wil aanvragen, zodat je alvast weet wat de voorwaarden voor het gebruiken van een creditcard zijn.

Vergelijk en vind de goedkoopste

Er zijn veel verschillende creditcards om uit te kiezen. Daarom is het aan te raden om eerst creditcards met elkaar te vergelijken om erachter te komen welke het beste qua voorwaarden en opties bij je past. Bedenk van te voren wat je gewenste bestedingslimiet moet zijn. Wil je niet teveel uitgeven? Kies dan voor een goedkope creditcard met een lager limiet en gunstige voorwaarden.