In beeld

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?


Leestijd: 3 minuten

Cropped shot of an attractive young female nurse giving medication to an elderly male tenant at an old age home
Cropped shot of an attractive young female nurse giving medication to an elderly male tenant at an old age home

De premies van de zorgverzekeringen in Nederland zijn de laatste jaren eigenlijk alleen maar gestegen. Omdat deze verzekering verplicht is voor iedereen die ouder dan achttien jaar is en in Nederland woont of werkt, voel jij dit waarschijnlijk ook in je portemonnee. Als je het financieel niet al te breed hebt, kan de overheid meebetalen aan de kosten van je zorgverzekering. Dit staat ook wel bekend als zorgtoeslag. Het is alleen niet zo dat iedere Groninger hier recht op heeft. Benieuwd of jij zorgtoeslag aan kunt vragen? In deze tekst vertellen wij je wanneer dit mogelijk is.

Voorwaarden waar je aan moet voldoen


In principe kan iedereen zorgtoeslag aanvragen, maar het is niet zo dat je deze toeslag ook standaard krijgt. De Belastingdienst bestudeert iedere aanvraag namelijk en bepaalt vervolgens of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel geld je iedere maand krijgt. Er wordt vooral naar het inkomen gekeken. Verdien je te veel? Dan heb je geen recht op zorgtoeslag. Voor 2023 is de inkomensgrens vastgesteld op maximaal 38.520 euro. Als je een toeslagenpartner hebt, mogen jullie samen niet meer dan 48.224 euro per jaar verdienen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Veel Groningers denken dat zorgtoeslag enkel bepaald wordt op basis van inkomen, maar dat is niet het geval. Je moet namelijk ook nog aan een aantal andere voorwaarden voldoen. Zo kijkt de Belastingdienst bijvoorbeeld ook naar je eigen vermogen. Wanneer dit boven een bepaald bedrag is, heb je geen recht op zorgtoeslag. Verder moet je minimaal achttien jaar oud zijn om zorgtoeslag aan te vragen, moet je over de Nederlandse identiteit of een verblijfsvergunning beschikken en moet je minimaal een basisverzekering hebben in Nederland.Hoogte van zorgtoeslag


Voldoe je aan alle voorwaarden die we hierboven noemden? Dan heb je recht op zorgtoeslag. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent op welk bedrag je recht hebt voordat je een aanvraag indient. Dit kunnen we je helaas niet precies vertellen, want dit hangt af van je inkomen en vermogen. Omdat de financiële situatie van iedere Groninger anders is, verschilt de hoogte van de zorgtoeslag vaak per persoon.

Omdat veel Groningers benieuwd zijn of zij recht hebben op zorgtoeslag, kun je op de website van de Belastingdienst een berekening maken. Deze berekening is gebaseerd op je toetsingsinkomen. Dit bestaat uit het bruto jaarsalaris, vakantiegeld en eventuele alimentatie. Studiefinanciering wordt niet meegenomen in het toetsingsinkomen. Nadat je een aantal stappen doorlopen hebt, zie je niet alleen of je recht hebt op zorgtoeslag, maar ook hoeveel je per maand kunt krijgen. Hierdoor weet je binnen de kortste keren of het interessant is om zorgtoeslag aan te vragen.Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?


Als je recht hebt op zorgtoeslag, is het zonde om hier geen gebruik van te maken. Word je binnenkort achttien jaar? Dan moet je eerst een zorgverzekering aanvragen voordat je zorgtoeslag aan kunt vragen. Eén van de voorwaarden van deze financiële tegemoetkoming is namelijk dat je minimaal een basisverzekering moet hebben. Voordat je een zorgverzekering afsluit, raden wij je aan eerst een vergelijking te maken. Zorgverzekeringen verschillen namelijk veel van elkaar, waardoor je voorkomt dat je te veel betaalt of slecht verzekerd bent. Zodra je een zorgverzekering hebt afgesloten, kun je via de site van de Belastingdienst zorgtoeslag aanvragen.