Voor het verhalen kunt u een belangenbehartiger inschakelen, dit kan een letselschade advocaat zijn, maar ook een letselschade jurist van een letselschade bureau of een rechtsbijstandsverzekering. Maar u kunt zelf ook een boel doen voor het succesvol verhalen van letselschade na een aanrijding, een hondenbeet of ongeluk op het werk.
Wat te doen na een verkeersongeluk?
Bent u aangereden in Amsterdam, dan kunt u een letselschade advocaat in Amsterdam vragen uw letselschade te verhalen op de aansprakelijke persoon of diens letselschadeverzekering. Maar zoals gezegd kunt u ook zelf veel doen. Sterker nog, als u onderstaande stappen zet na een ongeluk, dan is de kans op het succesvol claimen van letselschade een stuk groter.
Bent u aangereden en lijdt u hierdoor letselschade? Dan is het volgende van belang om te doen:
- Zorg er voor dat u een schade aanrijdingsformulier invult. Hierop kunt u namelijk essentiële informatie kwijt, zoals de verzekeringsgegevens van partijen, uw letsel en eventuele materiële schade die u als gevolg van een fietsongeluk, scooterongeluk of auto ongeluk lijdt.
- Laat u het schadeformulier ook door de tegenpartij voorzien van een handtekening? Dan is het schadeformulier een dwingend bewijsmiddel. De rechter zal van de juistheid van de inhoud van het aanrijdingsformulier uitgaan.
- Zijn er mensen die het ongeluk hebben zien gebeuren? Vraag dan of zij een getuigenverklaring op willen stellen. Hiermee kunt u de toedracht van de aanrijding, een bedrijfsongeval of een hondenbeet bewijzen.
- Laat uw letsel altijd beoordelen door een arts. Vraag de arts ook om uw klachten en verwondingen in uw medisch dossier te zetten. Er kan dan geen discussie over het causaal verband ontstaan tussen het ongeluk en uw letsel.
De tegenpartij aansprakelijk stellen
Lijdt u schade als gevolg van een ongeluk in het verkeer of op het werk, dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Dit doet u door middel van een aansprakelijkstelling. Hierin staat belangrijke informatie betreffende de letselschadeclaim. In een aansprakelijkstelling staat ten eerste het schade- evenement omschreven, zoals een kettingbotsing of een val van een ladder onder werktijd.
Ook de aansprakelijkstelling zelf en de rechtsgrond waarop de aansprakelijkstelling gebaseerd is dient in de aansprakelijkheidsbrief te staan. Ten slotte worden de schadeposten omschreven en wordt de verjaring gestuit zodat uw recht op schadevergoeding niet verloren gaat.
Welke letselschade bedragen worden vergoed?
Een letselschadevergoeding bestaat uit diverse schadeposten. Deze worden onderverdeeld in materiële schadeposten en smartengeld. Materiële schade bestaat uit alle schadeposten die op geld gewaardeerd kunnen worden. Bekende materiële schadeposten zijn inkomensschade bij arbeidsongeschiktheid, een studievertraging van studenten en scholieren, medische kosten en reiskosten.
Naast een smartengeldvergoeding is er ook recht op smartengeld bij een ongeluk waarvoor een ander aansprakelijk is. Smartengeld is een vergoeding voor het leed dat u door een aanrijding of bedrijfsongeval is aangedaan. Er is altijd recht op bij verwondingen en klachten door een ongeluk.