In beeld

Welke kantoormeubelen- en accessoires dragen bij aan een goede ergonomie?

Ergonomie is een cruciaal aspect van een moderne werkplek. Het draait daarbij allemaal om het creëren van een omgeving die zowel comfortabel als gezond is, waardoor medewerkers productiever en tevredener kunnen zijn en de kans op fysieke klachten wordt verminderd. Dit is niet alleen belangrijk voor het bedrijf en de medewerker, maar de Arbowet dicteert het ook. Een belangrijk aspect van ergonomie op kantoor zijn de juiste kantoormeubelen en kantooraccessoires. In dit artikel bespreken we welke kantoormeubelen- en accessoires bijdragen aan een goede ergonomie op de werkplek.


Leestijd: 2 minuten

Ergonomische bureaustoelen

Een van de meest essentiële zaken voor ergonomie op kantoor is de bureaustoel. Veel mensen brengen een groot deel van hun werkdag immers zittend door. Als dit niet in de juiste zithouding gebeurt, kan het leiden tot rug-, nek- en schouderklachten. Een ergonomische bureaustoel biedt verschillende aanpassingsmogelijkheden, waaronder de armleuningen, zitdiepte, zithoogte, lendensteun plus een kantelmechanisme dat je in staat stelt om achter over te leunen en toch voldoende ondersteuning te behouden. Het gebruik van een correct afgestelde ergonomische bureaustoel kan rugpijn verminderen.

Verstelbare bureaus

Ook verstelbare bureaus zijn een must voor een ergonomische werkplek. Dit zijn bureaus die in hoogte kunnen worden aangepast, zodat het werkblad op de juiste hoogte komt om een goede zithouding te kunnen aanhouden. Ook populair tegenwoordig zijn de zogenaamde zit-stabureaus, waarbij men kan afwisselen tussen zitten en staan. Hierdoor wordt langdurig zitten verminderd. Staande bureaus bevorderen een actievere houding, verbeteren de bloedcirculatie en verhogen de alertheid, wat ook de productiviteit ten goede kan komen. Antivermoeidheidsmatten kunnen worden gebruikt bij staande bureaus om de druk op je voeten, benen en rug te verminderen, wat vermoeidheid kan helpen voorkomen.

Monitorarmen en stands

De positie van je computermonitor is een cruciaal punt voor het voorkomen van nekklachten en onnodige belasting van de ogen. Een investering in monitorarmen en stands stelt je in staat om de hoogte, hoek en afstand van je monitors aan te passen, zodat deze voor de gebruiker in de ideale positie gezet kan worden. Hierdoor kun je je monitor op ooghoogte plaatsen, wat beter is voor je nek en houding. Het kan er ook voor zorgen dat je recht naar voren kijkt en op een armlengte afstand van je scherm kan zitten, wat oogvermoeidheid kan verminderen.

Toetsenbord en muis

Een ergonomisch toetsenbord en muis zijn ook nuttige instrumenten in het kader van ergonomie op kantoor, namelijk om pols- en armklachten te voorkomen. Een ergonomisch toetsenbord heeft meestal een ontwerp met een lichte buiging om de natuurlijke positie van je handen te ondersteunen. Ergonomische muizen hebben een vorm die de hand in een comfortabele houding houdt, waardoor de belasting op de pols wordt verminderd. Vooral zo’n ‘verticale’ muis is even wennen, maar het helpt wel om RSI-klachten te voorkomen.

Het belang van ergonomische kantoormeubelen en kantooraccessoires kan eigenlijk niet genoeg worden benadrukt. Ze dragen bij aan het creëren van een gezonde en comfortabele werkomgeving die zowel de gezondheid als de productiviteit van medewerkers bevordert. Investeer in ergonomische bureaustoelen, verstelbare bureaus en andere ergonomische meubelen om het welzijn van je werknemers te ondersteunen en de prestaties op de werkplek te verbeteren. Het is een investering die zichzelf terugverdient in de vorm van gezondere, gelukkigere en productievere werknemers die minder reden hebben om te verzuimen.