In beeld

Partnerbijdrage

Woningen in gemeente Groningen? Dit moet je weten!

Wil jij verhuizen naar de gemeente Groningen? Een ontzettend goed idee! Hoewel Groningen ver verwijderd is van het centrum van het land, is het een bruisende omgeving waar stad, natuur en cultuur samenkomen. Echter, zorg dat je goed voorbereid je verhuizing in gaat. Er zijn een aantal dingen waar je op voorhand aan moet denken. Je kunt bijvoorbeeld via Google zoeken naar vacature Groningen, zodat je in de buurt aan de slag kunt en niet te ver hoeft te reizen vanuit je nieuwe woning. Dit is alles wat je moet weten als je in de gemeente Groningen wil gaan wonen.


Leestijd: 2 minuten

De gemeente

Wanneer je verhuist naar een nieuwe gemeente, moet je je inschrijven bij die nieuwe gemeente en je adres doorgeven, zodat alle relevante correspondentie naar dat adres kan. Dit kan vanaf vier weken voor de verhuizing tot maximaal vijf dagen na de verhuizing. Als je dit niet doet, riskeer je een boete van meer dan 300 euro. Maak een afspraak op de website van de gemeente Groningen en vergeet op de dag zelf niet een legitimatie mee te nemen.

Werkgelegenheid

De stad Groningen biedt zo’n 40% van de werkgelegenheid in de hele provincie Groningen, met het UMCG en de RUG als grootste werkgevers. Mocht je in Groningen zelf niets kunnen vinden waar jij je geroepen voor voelt, dan kun je altijd nog kijken voor een geschikte vacature in een andere stad. Zoek dus ook maar eens naar vacature Friesland om je kansen te spreiden, want dat ligt helemaal niet zo ver.

Een parkeervergunning

Je kunt, zeker in de grote stad, eigenlijk nergens meer gratis parkeren. Als jij geen eigen garage hebt bij je nieuwe huis en bij jou in de straat ook betaald moet parkeren, vraag dan voor je verhuizing een parkeervergunning aan bij de gemeente. Doe dat ruim voor je verhuizing, want het kan even duren voordat je vergunning verleend wordt. Het zou vervelend zijn als je de eerste weken na je verhuizing eerst een halfuur naar de auto moet lopen voordat je daadwerkelijk kan vertrekken.

Afvalverwerking

Elke gemeente heeft zo zijn eigen manier van afval verwerken, zo ook de gemeente Groningen. In veel delen van de binnenstad krijg je, zodra je ingeschreven staat op je nieuwe adres, een huisvuilpas toegestuurd, waarmee je restafval en oud papier kan dumpen in de ondergrondse containers die elke zoveel meter in de straat te vinden zijn. Als je wat meer buiten de stad woont, heb je waarschijnlijk een kliko en wordt het vuilnis om de zoveel tijd opgehaald. Daarnaast komt de gemeente wekelijks langs om afval als textiel of chemisch afval op te halen. Online kun je een wijzer vinden waarin je precies kan zien wanneer welk vuilnis door de gemeente opgehaald wordt.

Gemeentelijke belastingen

Waarschijnlijk niet je favoriete onderdeel, maar elke gemeente heeft gemeentelijke belastingen, die je meestal op jaarbasis moet betalen. In de gemeente Groningen is iedere inwoner verplicht om rioolheffing en afvalstoffenheffing te betalen. Als je in je eentje woont, kom je dan uit op zo’n 400 euro op jaarbasis. Zorg dus dat je die opzij hebt staan.