In beeld

Zo bespaar je als student op je zorgverzekering!

Ga je studeren in Groningen en ligt deze studentenstad niet om de hoek? Dan wil je er mogelijk een kamer huren. Begrijpelijk, want je bent dan niet elke dag uren kwijt aan het heen-en-weer reizen. Voor een kamer betaal je alleen flink wat huur, waardoor er misschien niet veel geld overblijft voor andere zaken. Daarom is het altijd lekker als je ergens op kunt besparen. Wij helpen je hier graag een handje bij en vertellen je in deze blog hoe je als student bespaart op je zorgverzekering. Groningen is tenslotte een erg populaire studentenstad, met een fantastisch uitgaansleven. Dan is het net zo lekker, om te besparen op je zorgverzekering.


Leestijd: 3 minuten


Verzeker je alleen voor zorg die je nodig hebt


Dit lijkt misschien een open deur, maar helaas komt oververzekering veel voor onder studenten. Als je verzekerd bent voor zorg waar je geen gebruik van maakt, is het zonde om hier wel voor te betalen. Breng daarom altijd eerst je zorgbehoefte in kaart voordat je een zorgverzekering afsluit. Probeer in te schatten welke zorg je aankomend jaar verwacht nodig te hebben en ga vervolgens op zoek naar de verzekering die hier het beste bij aansluit. Omdat de meeste studenten hooguit een keer een bezoekje aan de huisarts brengen, volstaat de basisdekking voor hen vaak.

Vergelijk verzekeraars met elkaar


De inhoud van de basisverzekering wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld. Daarom denk je misschien dat het niet uitmaakt waar je deze verzekering afsluit. Ondanks dat de dekking overal hetzelfde is, geldt dit niet voor de premie. Zoek je een goedkope zorgverzekering voor studenten? Neem dan de tijd om verzekeraars met elkaar te vergelijken. Baseer je keuze overigens nooit alleen maar op het prijskaartje, maar werp ook een blik op de polisvoorwaarden. Je voorkomt zo dat je achteraf voor verrassingen komt te staan. Ook is het belangrijk om er bij stil te staan dat je niet alleen naar de premie moet kijken. Vaak hebben andere factoren, zoals eigen risico, de vergoedingen en de keuzevrijheid van zorgverlener een impact op de premie. Door hier goed naar te kijken kun je een weloverwogen keuze maken bij het kiezen van de beste zorgverzekering voor jou.

Verhoog je vrijwillig eigen risico


Naast het verplicht eigen risico krijg je bij het afsluiten van een zorgverzekering ook te maken met vrijwillig eigen risico. Waar het verplicht eigen risico vaststaat, kun je het vrijwillig eigen risico verhogen tot maximaal 500 euro. Hoe hoger je eigen risico hoe hoger de korting op jouw premie. Hierdoor wordt je zorgverzekering goedkoper. Belangrijk is te begrijpen dat dit meestal alleen een goed idee is als je het komende jaar weinig of geen zorg verwacht en gezond bent. Zo loop je zelf minder risico op het nodig hebben van extra zorg en is het een handige manier om minder premie te betalen.

Kies voor een verzekeraar met een studentenzorgverzekering


Je verwacht het misschien niet, maar er zijn verzekeraars die speciale zorgverzekeringen voor studenten aanbieden. Als je wilt besparen op je zorgverzekering, is het interessant om hiernaar op zoek te gaan. Met een student ziektekostenverzekering ben je namelijk alleen verzekerd voor zorg waar je daadwerkelijk gebruik van maakt. Onnodig dure pakketten zijn zo verleden tijd, waardoor je geld overhoudt voor leuke dingen.

Vraag zorgtoeslag aan


De premie van zorgverzekeringen is de laatste jaren behoorlijk gestegen. Hierdoor betaal je elke maand vrij veel voor zo’n verzekering. Gelukkig hoef je de kosten als studenten niet volledig zelf te dragen, want studenten hebben vaak recht op zorgtoeslag. Dit is een financiële bijdrage van de overheid om de zorgverzekeringen betaalbaar te houden voor iedereen. Je kunt online berekenen of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Is dit het geval? Vraag dit dan aan, want hierdoor bespaar je op je zorgverzekering.