Abbingh met Oranje in kwartfinale uitgeschakeld op het WK handbal

Zes keer won het Nederlands handbalteam met overtuiging tijdens het WK in Denemarken, Zweden en Noorwegen en leek op koers richting een medaille. De beloning na zes keer winst was een kwartfinale tegen de grote favoriet Noorwegen en dat ging mis. Oranje met de Lois Abbingh uit Groningen verloor en is uitgeschakeld voor de wereldtitel.

Lois Abbingh is na haar zwangerschap weer vaste waarde bij Oranje

Nederland moest in het hol van de leeuw aantreden. In een stijf uitverkochte Spektrumhal in Trondheim met ruim 8.500 uitzinnige Noren ging Oranje met 30-23 onderuit. Noorwegen is tweevoudig Olympisch kampioen en won onder meer vier keer de wereldtitel. Nederland is de wereldkampioen van 2019 en de ploeg onder leiding van aanvoerder Abbingh was er van overtuigd dit kunstje te kunnen herhalen.

Maar het pakte anders uit. Het begin van de wedstrijd was al een stevige indicatie dat het lastig zou worden. Het duurde meer dan vijf minuten voordat de eerste treffer een feit was. Doelvrouw Silje Solberg keepte een geweldige wedstrijd voor de thuisploeg. Abbingh, die twee keer scoorde, zag Nederland aan het begin van de tweede helft wel een keer langszij komen. Maar doordrukken zat er niet in.

Daarvoor was de aanvalspower van Noorwegen te sterk. Snelle tegenstoten speelde de negenvoudig Europees kampioen goed uit, terwijl Nederland teveel mogelijkheden liet liggen. Zo rolde er een ruime nederlaag uit en was de teleurstelling bij het tot dinsdag zo overtuigend spelend Oranje groot.

Wat resteert is spelen om de vijfde plaats. Daarvoor komt het Nederlands team nog twee keer in actie. (Foto:www.dames.handbal.nl)