Sport

Aftellen voor Mollema in Giro begonnen


Leestijd: 2 minuten

In de laatste etappes kan het klassement nog weer behoorlijk op de kop worden gezet. Zowel vrijdag als zaterdag zijn bergritten met een finish bergop en zondag wordt de Giro afgesloten met een individuele tijdrit over ruim vijftien kilometer in de straten van Verona. Mollema heeft zich een paar dagen wat slapjes gevoeld. Vermoedelijk door wagenziekte voelde de derdejaars prof zich zondag na afloop van de etappe met de finish op de Monte Zoncolan niet lekker en daar heeft hij een paar dagen last van gehad. Sinds woensdag neemt de kracht echter weer toe, zodat de Raborenner klaar lijkt voor de ritten waarin de prijzen echt verdeeld worden.

Mits de benen goed zijn lijkt een elfde plaats in de algemene rangschikking een realistisch doel. De uitslagen in ogenschouw genomen moet Mollema de komende dagen in staat worden geacht om in de nog resterende bergetappes de nummers twaalf tot en met vijftien de Rus Alexander Efimkin, Linus Gerdemann uit Duitsland, Dario Cataldo uit Italië en de Rus Vladimir Karpets achter zich te laten. De kans dat van achteruit nog iemand naar voren komt is niet zo groot, omdat de tijdsverschillen aanmerkelijk zijn. John Gadret staat zeventiende en heeft een achterstand van bijna zes minuten op Mollema. De klimmer staat nog altijd op de derde plaats in het jongerenklassement, maar het bemachtigen van de witte trui lijkt niet haalbaar met een achterstand van bijna dertien minuten op leider Richie Porte uit Australië.

De etappe van vrijdag voert onder andere over de Mortirolo. Een klim van bijna dertien kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna elf procent. De finish ligt na 195 kilometer in Aprica. Een dag later ligt de beruchte Passo di Gavia op de route een klim van bijna 25 kilometer. De top ligt op dertig kilometer voor de finish in het op bijna 1900 meter gelegen Ponte di Legno Tonale. De Giro wordt zondag afgesloten met een tijdrit over  exact vijftien kilometer met start en finish in Verona. Met een beetje mazzel kunnen twee goede dagen Mollema nog in de top tien brengen. Hoe dan ook de debutant heeft zich prima staande gehouden in een meer dan gemiddeld zware Giro.