Sport

Bauke Mollema boekte het afgelopen seizoen slechts één zege

Het seizoen zit erop voor Bauke Mollema. Met een zevende plaats afgelopen zaterdag in de Ronde van Lombardije zette de Groninger een punt achter zijn vijftiende seizoen als professioneel wielrennen. In 75 koersdagen kwam Mollema dit seizoen tot slechts één overwinning.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema met goede benen naar het openingsweekend
Bauke Mollema met goede benen naar het openingsweekend

Het was wel een hele mooie zege. Op woensdag 22 juni kon Mollema voor het eerst in zijn loopbaan een kampioenentrui aantrekken. In Emmen was de 35-jarige renner tijdens het Nederlands kampioenschap tijdrijden de allerbeste wat hem het rood-wit-blauw opleverde. Dat gebeurde tijdens één van zijn beste dagen dit seizoen. Verder boekte Mollema mooie ereplaatsen, maar echte uitschieters bleven verder uit.

Mollema had een aantal doelen dit seizoen. Goed zijn in de Waalse voorjaarsklassiekers en proberen een etappe te winnen in de Ronde van Italië en de Tour de France. Met name in Italië was de klimmer er een aantal keren dichtbij, maar ontbrak het aan geluk en misschien ook wel aan de juiste benen. Vijf top tien klasseringen waren prima met als hoogtepunt een vierde plaats in de afsluitende tijdrit in Verona.

In de Tour was het allemaal een beetje minder met twee top tien klasseringen in de tijdritten als opvallendste prestaties. Dat schiep verwachtingen richting het WK in Australië, maar daar verliep de tijdrit met een plek in de achterhoede teleurstellend. In de wegwedstrijd was Mollema met een 25e plek de beste Nederlander. Afgelopen zaterdag was de laatste koersdag met een prima optreden in zijn geliefde Ronde van Lombardije.

Mollema tekende in de loop van het afgelopen seizoen voor vier jaar bij en heeft dus nog even te gaan. Ondanks dat het aantal overwinningen wat tegenviel laat de ervaren renner nog altijd zien met de besten mee te kunnen. En dat zal ook nog wel even zo blijven, want echte sleet zit er nog niet op. Daarom gaat Mollema na een vakantie ongetwijfeld weer vol goede moed beginnen aan zijn zestiende seizoen.