Sport

Bauke Mollema gaat op jacht naar etappezege in Giro

Bauke Mollema begint zaterdag in Turijn aan zijn achttiende grote ronde. De start van de Ronde van Italië. Mollema geeft voor de vierde keer acte de présence in de Giro. Meestal gaat de Groninger voor het rijden van een goed klassement, maar deze keer niet. Het is al lange tijd duidelijk dat het grote doel het winnen van een etappe is.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema vervolgt seizoen in Italië
Bauke Mollema vervolgt seizoen in Italië

Mollema won al etappes in de Ronde van Spanje (2013) en de Tour de France (2017). De komende drie weken hoopt de klimmer ergens in een ontsnapping te belanden om te kunnen strijden voor etappewinst. Kopman bij Trek Segafredo is Vicenzo Nibali. De Haai van Messina brak recent een pols, maar de Italiaan is op tijd fit om mee te strijden voor de eindwinst.

De 104e editie start met een tijdrit van 8,6 kilometer in Turijn en finisht op zondag 30 mei met een tijdrit van ruim 29 kilometer in Milaan. Daartussen liggen 19 etappes. Vijf bergritten, zes kansen voor sprinters en de rest zijn heuveletappes door het vaak fraaie Italiaanse landschap. Op papier zijn er dus elf kansen voor Mollema, die eerder deze week in de podcast In het wiel liet weten nog absoluut geen studie gemaakt te hebben van het routeboek.

Mollema kende een uitstekende start van het seizoen met twee mooie overwinningen en diverse ereplaatsen. De recente Waalse klassiekers lieten zien dat de conditie er wel is. Met een achtste plaats in Luik-Bastenaken-Luik als beste resultaat. Voor het kunnen winnen van een etappe is vaak ook een beetje geluk nodig. De 34-jarige strijder is uiteraard ervaren genoeg en hij weet steeds beter wat er moet gebeuren om te winnen.

Als het lukt is Mollema de zesde Nederlander die in alle grote rondes een etappe heeft gewonnen. Gerben Karstens, Erik Breukink, Jean-Paul van Poppel, Jeroen Blijlevens en Tom Dumoulin gingen hem voor. Een rijtje waarin de voormalige Zuidhorner niet zou misstaan. (Foto: Bauke Mollema wint op 2 maart de Trofeo Laigueglia)