Sport

Bauke Mollema geeft loopbaan met tweede ritzege in Tour de France verder glans

Bauke Mollema heeft zaterdag eens te meer laten zien dat hij over veel klasse beschikt. Op zeldzaam mooie wijze won de Groninger de veertiende etappe van de Tour de France in Quillan. Na een solo van bijna 43 kilometer mocht Mollema het ultieme als wielrenner meemaken. Alleen aankomen en de zege vieren. Het is na 2017 de tweede etappezege in de Ronde van Frankrijk voor Mollema.


Leestijd: 2 minuten

Bauke Mollema op weg naar twintigste grote ronde
Bauke Mollema op weg naar twintigste grote ronde

Mollema is inmiddels 34 jaar en een routinier in het peloton. Hij kent zichzelf door en door en dat kwam zaterdag weer eens van pas. Nadat Mollema vorig weekend, vooral door het slechte weer, veel tijd verloor en een goed klassement niet meer haalbaar was werd de knop omgezet. De focus ging op etappewinst. In de etappe waarin woensdag twee keer de Mont Ventoux bedwongen moest worden oogde de klimmer al sterk, maar hij stuitte daar op Wout van Aert.

Dat was een voorbode op meer. Achteraf bleek Mollema de rit van zaterdag al een paar dagen uitgekozen te hebben om er vol voor te gaan. Het lukte om in de kopgroep te komen met allemaal grote namen. Stuk voor stuk kanshebbers op de ritzege. Daardoor was de samenwerking verre van ideaal. Dat beviel Mollema absoluut niet. Hij had al eerder willen demarreren, maar een valpartij van Michael Woods gooide roet in het eten. Een paar kilometer later was het moment daar.

Van kop af begon Mollema aan een solo waar hij inmiddels het patent op heeft. Op dezelfde manier won hij in 2016 de Classica San Sebastian, zijn eerste touretappe in 2017 en de Ronde van Lombardije in 2019. Het zijn momenten waarop alles samenkomt. Zelfkennis, taaiheid, de wil om te winnen en goede benen. De rest van de kopgroep ging teveel naar elkaar koekeloeren en het scenario ontwikkelde zich winnend.

Een fantastische beloning voor Mollema die al een tijdje op jacht was naar etappewinst in een grote ronde. In de afgelopen Giro d' Italia probeerde hij het al vier keer, maar toen waren de benen niet goed genoeg. Zaterdag was het eindelijk raak. Daarmee poetst Mollema, die nog lang niet van plan is om te stoppen, zijn palmares verder op. Het enige wat nog ontbreekt is een ritzege in de Giro om daarmee toe te treden tot het gezelschap die in iedere grote ronde een etappe gewonnen hebben.

Er komen deze week nog een aantal kansen en er is op zaterdag 24 juli de Olympische wegrit in Tokio. Een specifiek doel dit jaar voor Mollema en de geschiedenis wijst uit dat als hij zich iets voorneemt het beoogde resultaat nooit ver weg is.