Sport

Bauke Mollema laat NK wielrennen wederom links liggen

Komend weekend is de VAM-berg in Wijster het decor voor het NK wielrennen op de weg  De beloften, vrouwen en heren professionals strijden om het rood-wit-blauw. Bauke Mollema is wederom niet van de partij. Mollema geeft er al jaren de voorkeur aan om zich op een andere manier voor te bereiden op de Tour de France. De Tour start volgende week zaterdag in Bretagne.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema via Baskenland naar Waalse klassiekers
Bauke Mollema via Baskenland naar Waalse klassiekers

De laatste keer dat Mollema een rugnummer opspeldde voor het NK was in 2013 toen Kerkrade het decor was van de nationale titelstrijd. De Groninger finishte toen niet. Van de paar keer dat Mollema in zijn loopbaan meedeed was de vijfde plaats in Ootmarsum in 2011 zijn beste klassering. De kopman van Trek Segafredo is na een korte vakantie om te herstellen van de Ronde van Italië weer volop in training om zich klaar te stomen voor zijn elfde deelname aan de Tour.

De reden om niet mee te doen is vaak drieledig. Een niet selectief genoeg parcours, de kans om kort voor de Tour nog te vallen met alle gevolgen van dien acht Mollema te groot of het past domweg niet in de voorbereidingsroute naar La Grande Boucle. In Drenthe hebben recente wedstrijden wel aangetoond dat het parcours superzwaar is. Mollema klimt zeer waarschijnlijk liever in de bergen rondom zijn woonplaats Monaco om qua vorm de puntjes op de i te zetten.

En na het stoppen van Tom-Jelte Slagter doet bij de profs alleen de uit Muntendam afkomstige Rick Ottema mee. Bij de vrouwen houden Lonneke Uneken uit Veendam en de uit Den Ham afkomstige Julia Soek de Groninger eer hoog. Bij de beloften staan Mick Schuch uit Leek, Daan Gelling uit Huizinge en Karsten Veen uit Westerlee op de deelnemerslijst.