Sport

Bauke Mollema met goede benen naar het openingsweekend

Met deelname aan de Rondes van Valencia en Algarve heeft Bauke Mollema al tien koersdagen in de benen, maar officieel begint het wielerseizoen pas komend weekend. De combinatie van de Omloop het Nieuwsblad op zaterdag en Kuurne-Brussel-Kuurne op zondag wordt in de wielerwereld gezien als het echte begin en Bauke Mollema is er voor het eerst bij.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema was in 2022 Nederlands kampioen tijdrijden
Bauke Mollema was in 2022 Nederlands kampioen tijdrijden

Met goede benen of 'Niet verkeerd inderdaad' zoals hij vanuit Monaco laat weten. Afgelopen week koerste Mollema in Portugal en eindigde met diverse top tienklasseringen in de etappes keurig in de top tien van het algemeen klassement in de Ronde van de Algarve. Een etappekoers met de nodige hoogtemeters en een afsluitende tijdrit op zondag. Daar toonde de Nederlands kampioen tijdrijden zich met een achtste plaats achter gerenommeerde tijdrijders als de Zwitser Stefan Kung en Fillipo Ganna uit Italië.

Met een geruststellende basis trekt Mollema richting Vlaanderen, de bakermat van het wielrennen. De Groninger speelde al langer met de gedachte om zich eens aan een paar voorjaarsklassiekers te wagen mits de vorm goed zou zijn. Deze voorwaarde verbond hij nadrukkelijk aan het avontuur waar hij op zijn 36ste aan begint. Tussen Gent en Ninove staan zaterdag 207 kilometer op het programma. Over illustere klimmetjes als de Berendries, Leberg, Bosberg en de beruchte Muur van Geraardsbergen. Twaalf kasseistroken en twaalf klimmetjes in totaal.

Het is interessant om te zien hoe Mollema zich staande gaat houden in het draaien en keren op smalle wegen. Goed positioneren is belangrijk en daarvoor is het hebben van parkoerskennis een voordeel. Mollema bekeek al youtube video's en gaat zelf de laatste honderd kilometer nog verkennen om in het klassiekergevoel te komen. Aan de vorm ligt het in ieder geval niet, dus wie weet, Meestal als hij zich iets voorneemt komt er vaak ook een resultaat.