Sport

Bauke Mollema rijdt zijn beste WK ooit

Bauke Mollema kan het nog. Dat is de belangrijkste conclusie na het wereldkampioenschap wielrennen op de weg in Zürich. De 37-jarige krijger was tot diep in de finale van de wedstrijd over ruim 270 kilometer voorin te vinden en eindigde als twaalfde. Zijn beste resultaat ooit op een WK wielrennen op de weg.


Leestijd: 2 minuten

Bauke Mollema in Zuidhorn tijdens zijn eigen tocht eerder dit jaar
Bauke Mollema in Zuidhorn tijdens zijn eigen tocht eerder dit jaar

Toen duidelijk werd dat Mollema dit jaar de Tour de France niet mocht rijden was de telleurstelling groot. Hij had er alles voor gedaan om de ploegleiding te overtuigen, maar ziek worden in de Ronde van Zwitserland kostte Mollema waarschijnlijk een plekje in de selectie. Na een lange vakantie om nieuwe motivatie te vinden was een nieuw doel snel gevonden; goed zijn op het WK.

Mollema lichtte bondscoach Koos Moerenhout in en die geloofde in zijn plan. De Groninger pakte te training op en ging op hoogstestage naar Isola 2000. Niet zover van zijn woonplaats Monaco en daar is voor kinderen van alles te doen. Zo kon zijn gezin daar een deel van de vakantie doorbrengen. Mollema kon het opbrengen om stevig te trainen en stoomde zichzelf langzaam klaar.

Twee weken geleden waren in Canada al duidelijke signalen dat Mollema goed op koers lag. Zo werd hij zesde in de Grand Prix Cycliste de Québec en twee dagen later kon de renner van Lidl Trek ook lang mee in Montreal, een eendaagse met 4500 hoogtemeters. Mollema ging terug naar Zwitserland om nog een week op hoogte ze zijn.

Het hele traject pakte goed uit. In de nadagen van zijn loopbaan liet Mollema zien echt nog niet versleten te zijn. Achter een ongenaakbare Tadej Pogacar streed Mollema tot in de laatste ronde met de beste eendaagse renners van het moment en kon hij Mathieu van der Poel, die uiteindelijk het brons pakte, uitstekend ondersteunen. Een fijne bevestiging voor de gewezen klassementsrenner die nog een tweejarig contract bij zijn ploeg heeft.

‘Het was een zware slopende koers. Ik voelde me op zich goed vandaag. Daar was ik wel heel blij mee, maar het was echt een lastige koers. In het sprintje voor de tiende plaats lukte het net niet meer. Dat was wel jammer. Ik ben blij met de vorm die ik had. Daar mag ik niet over klagen’, aldus Mollema na afloop voor de camera van de NOS.

Mollema focust nu op de Italiaanse najaarsklassiekers in Italië. Te beginnen komende zaterdag in de Ronde van Emilia. En op zaterdag 12 oktober de Ronde van Lombardije. Dit wielermonument wist Mollema in 2019 op zijn naam te schrijven.