Sport

Groningens grootste wielertalent aller tijden, Bauke Mollema, twaalfde in Giro d''Italia


Leestijd: 2 minuten

Op het vliegveld in Verona meldde de Raborenner zondagavond te verlangen naar rust om goed te kunnen herstellen. Met meer dan anderhalf uur vertraging keerde Mollema na middernacht terug op Nederlandse bodem als aanvoerder van de jonge Rabobank ploeg. Ondanks het ontbreken van een etappe overwinning hebben de coureurs zich van hun beste kant laten zien. Mollema had zich vooraf voorgenomen om zich vooral in de bergetappes te laten zien en daarin slaagde hij volledig. In alle vijf bergritten ging de klimmer met de besten mee getuige een zevende, achtste, elfde en twee dertiende plaatsen. Afgelopen zaterdag stond nog één van de zwaarste bergritten op het programma over onder meer de ruim 2600 meter hoge Passo di Gavia. Op de slotklim naar Ponte di Legno Tonale ging Mollema nog maar eens met de allerbesten mee en werd achtste op korte afstand van Giro-winnaar Ivan Basso uit Italië.

De prestatie van Mollema krijgt nog meer kleur gezien de zwaarte van de Giro. Vriend en vijand zijn het erover eens dat Het de zwaarste Ronde van Italië sinds jaren was. Lange etappes, slecht weer, hoog tempo en meer dan gemiddeld pittig klimwerk met onder meer de Monte Zoncolan en de Mortirolo. Twee van de zwaarste te beklimmen bergen in Europa. In al dat geweld kende de 23-jarige geen slechte dag. Wel voelde hij zich vorige week zondag na de finish op de Monte Zoncolan na afloop ziek en slap. Het duurde een paar dagen om daar een beetje van te herstellen, maar gezien de rit van zaterdag was er nog duidelijk sprake van herstelvermogen. In een grote ronde is het van belang om te herstellen en dat is één van de belangrijke kenmerken om uit te kunnen groeien tot een ronderenner. Mollema heeft in de Giro laten zien dat hij dit in zich heeft.

De komende twee weken kan de stadjer genieten van de Groningse rust. Regelmatig een paar uurtjes fietsen om de vermoeidheid uit de benen te trappen en dan staat de derdejaars prof over twee weken aan de start in de Ronde van Zwitserland. De start is op 12 juni in Lugano. Het zal Mollema enorm veel vertrouwen geven dat hij zijn vuurdoop in een grote ronde op zo’n positieve manier tot een goed einde heeft gebracht. Ook kijkend naar zijn eerste twee profjaren. Vorig jaar gooide de ziekte van Pfeiffer roet in het eten en in 2008 kostte een elleboogbreuk Mollema een groot deel van het seizoen. Het blijft al met al een prachtig verhaal dat de jongen die zes jaar geleden als scholier nog op een gewone fiets dagelijks de brug bij Nieuwklap als belangrijkste hindernis kende nu zichzelf meer dan bevestigd heeft in de Ronde van Italië.