Sport

Belangrijk weekend voor FC Groningen

Voor FC Groningen staat zaterdagavond een cruciaal duel op het programma op weg naar plek acht in de Eredivisie. Een positie die recht geeft op de play-offs om een plekje in de voorronde van de Europese Conference League aan het eind van het seizoen. FC Groningen ontvangt vanaf 18.45 uur nummer negen NEC.


Leestijd: 1 minuut

Hoe voel zit de Euroborg donderdagavond?
Hoe voel zit de Euroborg donderdagavond?

De Trots van het Noorden staat tiende en heeft een puntje minder dan de Nijmegenaren. Om achtste te worden moet nummer acht SC Cambuur ook achterhaald worden. De Friezen hebben drie punten meer. Als de ploeg van trainer Danny Buijs wat wil is het zaak om NEC te verslaan. Helemaal met de volgende uitwedstrijd tegen FC Utrecht en een thuisduel tegen Ajax voor de boeg.

Lange tijd leek FC Groningen in een niemandsland te eindigen, maar het tegendeel lijkt nu waar. Helemaal als NEC aan de zegekar gebonden wordt. Maar met elf punten uit zes duels sinds de winterstop schurkt Groningen steeds meer tegen het linkerrijtje aan. De Tonny van Leeuwen tribune is al helemaal uitverkocht. Op andere tribunes zijn nog kaarten, maar de belangstelling voor dit sleutelduel lijkt groot.

De meest recente ervaring tegen NEC is wel een negatieve. Op woensdag 19 januari troffen beide ploegen elkaar in de Euroborg in het KNVB-bekertoernooi. FC Groningen speelde een prima wedstrijd, maar werd via een 2-1 nederlaag wel uitgeschakeld. De totale statistieken zijn royaal in het voordeel van de groenwitten. Van de 29 ontmoetingen op het hoogste niveau tot nu toe won FC Groningen vijftien keer, het eindigde twaalf keer onbeslist en twee keer was NEC de sterkste.

De laatste zege tegen de verrassende promovendus was op 5 april 2017. Via doelpunten van Minoun Mahi en Juninho Bacuna zegevierde de FC met 2-0. Een uitslag die zaterdagavond prima van pas zou komen.