Sport

Belangrijke week voor Bauke Mollema in Zwitserland

Bauke Mollema is zondag prima begonnen aan de Ronde van Zwitserland. De Groninger eindigde als dertiende in de proloog over bijna vijf kilometer en gaf in Vaduz ruim elf seconden toe op de Belgische winnaar Yves Lampaert. ‘Niet verkeerd.’


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema lost het startschot tijdens zijn eigen Bauke Mollema Tocht in 2023
Bauke Mollema lost het startschot tijdens zijn eigen Bauke Mollema Tocht in 2023

Een mooie opsteker voor Mollema die komende week moet laten zien of de vorm goed genoeg is om door zijn ploeg Lidl-Trek geselecteerd te worden voor de Tour de France. Vorig jaar ontbrak de inmiddels zeer ervaren renner voor het eerst sinds 2010 bij het belangrijkste wielerspektakel van het jaar. Tegenvallende prestaties waren de oorzaak.

Dit jaar lijkt Mollema er beter voor te staan. De prestaties zijn in ieder geval beter dan vorig jaar. In januari stak de 37-jarige renner zijn neus al aan het venster tijdens zijn eerste deelname aan de Tour Down Under in Australië en in april eindigde Mollema als zevende in de Amstel Gold Race en finishte in Luik als dertiende tijdens Luik-Bastenaken-Luik. Daarna ging de riem eraf bij Mollema.

Om met de ploeg drie weken op hoogte te gaan naar de Sierra Nevada. Een hoogtestage liet Mollema vorig jaar schieten en in het huidige wielrennen lijken langere tijd trainen op hoogte onvermijdelijk. Hij liet eerder weten een prima periode te hebben gehad met veel aandacht voor rijden op de tijdritfiets.

Dat betaalde zich direct uit in Zwitserland door met bijna 55 kilometer per uur door de straten van Vaduz te snellen. ‘Niet verkeerd. Wel jammer dat er net geen top tien in zat. Ik rij de afgelopen weken lekker op de tijdritfiets. Ook een goed teken voor het NK.’ Twee jaar geleden werd Mollema Nederlands kampioen tijdrijden en het NK in het Brabantse Steenbergen op woensdag 19 juni staat weer hoog op zijn verlanglijstje.

De komende week moet Mollema vermoedelijk zijn Deense kopman Mattias Skjelmose bijstaan. Als dat goed verloopt moet het waarschijnlijk raar lopen wil Mollema er op zaterdag 29 juni niet bij zijn bij de start van de Tour in het Italiaanse Florence.